Home » Istorie » Top 8 informații fascinante despre împărații Chinei

Top 8 informații fascinante despre împărații Chinei

Publicat: 27.10.2020

China a fost condusă de împărați pentru mai bine de câteva mii de ani.

China este una dintre cele mai vechi civilizații ale lumii, iar această stabilitate aparentă în timp ascunde, în realitate, o mulțime de conflicte politice, militare și sociale care au transformat profund lumea în care trăim. În ceea ce privește istoria Chinei, împărații au reprezentat o constantă, indiferent de puterea reală pe care aceștia o aveau la dispoziție. Ancient History a creat o listă cu cele mai interesante opt detalii depre acești „fii ai Cerului” și pâmântul peste care aceștia stăpâneau.

8. Sporturile

Cu mult înainte ca fotbalul european să fie introdus în China, textele antice vorbesc despre un joc cunoscut sub numele de „cuju”, un sport străvechi asemănător fotbalului. A fost inventat în timpul dinastiei Han, când a fost jucat de regalitate, nobili și oficialii militari. Regulile jocului care au fost consemnate spun doar despre lovirea mingii cu picioarele și interzicerea folosirii mâinilor.

De-a lungul timpului au existat multe schimbări în joc și în echipamentul său. Astefl, acesta a înflorit în timpul dinastiei Song, când a fost atât de popular încât a ajuns și la civili și a fost practicat de oamenii de orice clasă.

7. Enciclopedia Yongle

Cunoscut în mare măsură pentru realizările sale militare, împăratul Ming Chengzu, care a trăit între 2 mai 1360 și 12 august 1424, a fost fondatorul dinastiei Ming. Acesta este cunoscut și pentru contribuțiile sale aduse lumii științifice și literare. Interesul său pentru lectură și cultură generală a dus la crearea celei mai mari enciclopedii din lume scrise pe hârtie.

Enciclopedia Yongle este una dintre cele mai apreciate opere ale literaturii și culturii chineze. Aceasta are 2.937 de manuscrise care acoperă subiecte precum știința, arta, literatura, geologia, istoria, drama și astronomia și a fost importantă pentru generațiile care au urmat împăratului, fiind o sursă importantă de informații despre China Antică.

6. Împărăteasa viermilor de mătase

Potrivit textelor antice, împărăteasa Xi Ling Shi a descoperit procesul de fabricare a mătăsii în secolul XXVII-lea înaintea erei noastre. Se spune că aceasta a descoperit mătasea în timp ce își servea ceaiul de după-amiază. Stătea în grădina ei când a văzut viermi de mătase mâncând frunze de dud și făcându-și coconi în copaci. A luat cu blândețe niște coconi și i-a scufundat pe unul dintre ei în apa fierbinte. În cele din urmă, acesta a început să se desfacă și un fir fin a ieșit din cocon.

Împărăteasa Xi Ling Shi a cultivat viermii de mătase de pe dudul pe care i l-a dat soțul ei și a făcut role din mătase din firele subțiri. Adevărul acestei povești nu este confirmat, dar chinezii încă o numesc pe împărăteasa Xi Ling Shi „Mama viermilor de mătase”.

5. De la concubină la împărăteasă

Obiceiul concubinajului a fost practicat de mulți ani în China antică, acesta era o relație interpersonală în care cuplul nu se putea căsători din diverse motive, cum ar fi diferența de statut social. De asemenea, a fost motiva și de simpla nevoie a unui împărat de a menține o relație fizică care să fie considerată acceptabilă de către contemporani. Adesea, împărații aveau peste 100 de concubine.

Această practică subliniază modul în care erau privite femeile în China Antică. Cu toate acestea, statutul de concubină nu a împiedicat unele femei să obțină o putere politică imensă. Împărăteasa Cixi a fost inițial o concubină a împăratului Xianfeng, după moartea acestuia, fiul lui Cixi a devenit împăratul Tongzhi, iar Cixi a devenit regentă. Domnia sa a durat în perioada 22 august 1861 – 15 noiembrie 1908, după care a trebuit să-l numească pe Împăratul Xuantong sau Puyi drept succesor, deoarece propriul ei fiu murise.

4. Un standard de frumusețe: picioarele de lotus

Dinastia Tang a fost responsabilă de introducerea unei tradiții dăunătoare: legarea picioarelor. Practica a forțat femeile chineze să își lege strâns picioarele pentru a le modifica forma și dimensiunea. Rezultatul a fost cunoscut sub numele de „picioare de lotus”, conform tradiției aceste picioare și pantofii ascuțiți erau considerate a fi un semn de frumusețe. Inițial, obiceiul a fost practicat de dansatoarele de la curte, dar mai târziu femeile din clasele superioare ale dinastiei Tang au adoptat practică idee pentru a arăta și ele elegante.

Fetele de la o vârstă mică trebuiau să-și lege picioarele în pantofi extrem de dureroși, care legau piciorul și îl făceau ascuțit. A fost o vreme când fetele erau considerate urâte dacă nu erau supuse acestui obicei. Piciorușele mici legate erau considerate bărbați frumoase și chiar senzuale, ceea ce încuraja și mai mult practica.

3. Marele Zid Chinezesc

Un sit important al patrimoniului mondial, Marele Zid Chinezesc, a fost construit în timpul dinastiei Qing. Împăratul Shi Huang a ordonat construirea Zidului  pentru apărarea teritoriilor sale împotriva invadatorilor din țările vecine din nord. Dinastia Qing a purtat o luptă continuă cu triburile nomade din nord și nu au reușit până să-i învingă, astfel că provinciiile nordice erau amenințate constant de invazii. Împăratul a încercat să rezolve această problemă construind un zid mare care acționa ca un scut pentru a proteja China de invadatorii străini.

Potrivit arheologilor, zidul se întinde pe o distanță de 21.196 km, asta dacă includem toate ramurile sale. Este construit din cărămidă, pământ comprimat, lemn și piatră și a fost restaurat și întreținut de fiecare dinastie ulterioară. Acesta este probabil motivul pentru care sa dovedit a fi una dintre cele mai bune linii defensive din istorie. În prezent, Zidul este o importantă atracție turistică și formează o parte din granița nordică a Chinei.

2. Armata de teracotă

Declarată ca un sit al patrimoniului mondial de către UNESCO, Armata de teracotă este de fapt mai degrabă un mausoleu decât o operă de artă. Creat la sfârșitul secolului al III-lea î.Hr., a fost dedicat primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang și reprezintă armata împăratului care urma să fie îngropată împreună cu el pentru a-l proteja în viața de apoi.

Armata de teracotă este formată din figuri de peste 8.000 de soldați, 130 de care de luptă trase de 520 de cai și 150 de cai cu echipament de cavalerie. De asemenea, include personalități neguvernamentale precum muzicieni și acrobați. Crearea Armatei de teracotă a fost inițiată la ordinele împăratului și construită cu ajutorul a peste 700.000 de oameni.

1. Cel mai tânăr împărat

Ultimul împărat al Chinei și membru al dinastiei Qing, Puyi, care a trăit între7 februarie 1906 și 17 octombrie 1967,  a fost și cel mai tânăr împărat pe care la văzut vreodată China. El a provenit din clanul Manchu Aisin Gior, și a urcat pe tron la vârsta de doi ani.

Puyi a fost numit de împărăteasa Cixi pe patul ei de moarte, iar tânărul împărat a fost purtat de tatăl său către tron pentru ceremonia de încoronare. Puyi nu a avut voie să-și vadă mamă și frații timp de 13 ani, iar această decizie, împreună cu povara responsabilității, au avut un impact major asupra vieții lui Puyi. A crescut printre oficiali îndepărtați care l-au tratat întotdeauna ca pe un rege adult și asta a modelat într-un nefast gândirea împăratului. Istoricii îl descriu ca având un caracter sadic,  o reputație întreținută de cruzimea de care dădeau dovadă față de eunucii care îl slujeau.

Citește și:

Cum a murit ultimul împărat al Chinei?

Top 10 invenții din China Antică care au schimbat lumea

10 invenţii din timpul dinastiei Han care au schimbat lumea

Unele secțiuni din Marele Zid Chinezesc nu au fost construite pentru a opri invaziile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii