Cum a transformat domnia lui Hammurabi Babilonul?
Hammurabi a domnit în urmă cu aproximativ 3.800 de ani în Babilon și este cunoscut pentru Codul de legi care îi poartă numele.
Rege babilonian Hammurabi este unul dintre cei mai faimoși oameni din istorie și asta datorită sistemul său de legi care a fost înscris pe stâlpi de piatră de dimensiuni mari pe care i-a așezat în orașele pe care le stăpânea. Dar sistemul de 282 de legi a fost doar una dintre realizările unui lider care a transformat Babilonul, dintr-un oraș-stat în puterea dominantă a Mesopotamiei antice, notează History.
În timpul domniei sale, care a durat din 1792 până la moartea sa în 1750 înaintea erei noastre, Hammurabi a fost un model al artei de a conduce, combinând puterea militară, finețea diplomatică și abilitățile politice pentru a construi și a controla un imperiu care se întindea de la Golful Persic spre interiorul Peninsulei Arabice de-a lungul a mai bine de 400 de kilometri între râurile Tigru și Eufrat.
Regele unei puteri regionale
Hammurabi a devenit cel mai puternic conducător al regiunii, deoarece era „un om de stat înțelept”, după cum explică Kelly-Anne Diamond, asistentă a catedrei de Istorie la Universitatea Villanova, SUA, a cărei expertiză include istoria și arheologia antică a Orientului Apropiat. Ea explică modul în care acest rege și-a manevrat cu îndemânare drumul spre dominația totală a Mesopotamiei.
„Hammurabi nu a avut probleme cu formarea alianțelor și apoi cu ruperea lor după cum considera de cuviință”, spune Diamond. „Avea o rețea complexă de diplomați și spioni care lucrau pentru el pentru a se asigura că era cel mai informat conducător din zonă”.
În cea mai mare parte a domniei sale, Hammurabi s-a bazat pe diplomație pentru a proteja interesele Babiloniei, în timp ce își extindea armata. În timp însă a început să folosească și forța pentru atingerea scopurilor sale. Acesta a fost un plan pe termen lung pe care l-a putut pune în aplicare deoarece a fost încoronat la o vârstă mult mai fragedă decât alți monarhi din regiune.
Hammurabi, regele-războinic și regele-constructor
Când Hammurabi a devenit rege în 1792 înaintea erei noastre, Babilonul nu era un competitor pentru rivalul său din sud, Larsa, al cărui rege Rim Sin I l-a învins pe tatăl lui Hammurabi în luptă. Dar Hammurabi a început repede să-și consolideze orașul-stat. El a devenit primul rege babilonian care a ridicat ziduri de protecție în jurul orașului, potrivit istoricului Susan Wise Bauer. În același timp, regele s-a asigurat că primește sprijinul supușilor săi, emițând o proclamație prin care le-a anulat toate datoriile, un gest pe care îl va repeta de patru ori în cursul domniei sale.
La fel ca un edil care vrea să își crească popularitatea prin repararea drumurilor și construirea podurilor în circumscripția sa, Hammurabi și-a întărit poziția și mai mult politic, lansând o serie de proiecte masive de infrastructură. El a construit temple, grânare și palate, a construit un pod peste râul Eufrat care a permis orașului să se extindă pe ambele maluri și a săpat un canal de irigații care, de asemenea, a protejat pământul agricol de inundații.
Pe măsură ce Babilonul s-a dezvoltat treptat într-un oraș bogat și prosper, Hammurabi s-a asigurat, de asemenea, că toată lumea știe că este responsabil pentru această creștere a nivelului de trai. Când și-a construit canalul, de exemplu, s-a asigurat că toată lumea știe că își respecta datoria față de zei, care îi încredințaseră pământul.
„Am transformat malurile sale în teren cultivat”, ar fi proclamat Hammurabi, potrivit istoricului Will Durant, autorul seriei The Story of Civilization. „Am oferit grămezi de grâne, am oferit apă nesfârșită pământurilor … Oamenilor împrăștiați pe care i-am adunat și le-am oferit pășuni și apă și i-am așezat în pământuri pașnice.”
După câteva decenii consolidare a puterii Babilonului, Hammurabi a fost gata să poată purta războaie de cucerire, așa cum scrie Stephen Bertman. În succesiune rapidă, s-a îndreptat sppe Eschnunna în est, Asiria în nord, Larsa în sud și Mari în vest.
Hammurabi avea un mod abil, deși duplicitar, de a combina forța și diplomația, după cum detaliază Ancient History Encyclopedia, el va forma alianțe cu alți conducători și apoi le va rupe ori de câte ori era convenabil să facă acest lucru. De asemenea, a purtat războiul în moduri ingenioase, unul dintre trucurile sale preferate era acela de a bloca rezerva de apă a orașelor pentru a-i forța pe liderii săi să se predea. Astfel, el îi amenința cu însetarea populației sau cu inundații devastatoare.
Codul lui Hammurabi
Codul juridic elaborat al lui Hammurabi acoperea aspecte care variază de la siguranța clădirilor și moștenirile până la disciplina sclavilor și taxele pe care ar trebui să le primească medicii veterinari antici pentru a consulta boii și măgarii.
Nu a fost primul sistem juridic și, după cum subliniază Diamond, Hammurabi a inclus de fapt legi create de regii anteriori. Dar ceea ce a rezonat a fost ideea unei societăți construite pe principiul legii și ordinii, aplicat tuturor. „Există multe legi pe care astăzi le-am clasifica drept dure sau barbare, dar există altele care reglementează îngrijirea și responsabilitatea pentru grupurile marginalizate”, mai explică Diamond.
Citește și:
Regele Hammurabi şi fascinantul său cod au format gândirea de bază în legislaţia actuală
Destinul imperial al omenirii – de la Sumer si Babilon la Europa Unita
Babilon, oraşul antic din Irak, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO