O monedă veche de 2.000 de ani ar putea valora milioane de dolari. De ce este atât de specială

19 10. 2020, 09:00

O monedă romană din aur, extrem de rară și care comemorează asasinarea lui Iulius Cezar (Caesar), a ieșit la iveală și ar putea valora milioane de dolari, potrivit experților în numismatică.

„A fost bătută în 42 î.Hr., la doi ani după faimosul asasinat și este una dintre cele mai importante și valoroase monede ale lumii antice”, a declarat Mark Salzberg, expert în numismatică american de la Numismatic Guaranty Corporation, care a confirmat autenticitatea monedei.

Pe aversul monedei este inscripționat portretul lui Marcus Iunius Brutus, unul dintre asasinii lui Caesar, iar pe revres sunt două pumnale și cuvintele „EID MAR”, o prescurtare latină pentru Idele lui Marte, ceea ce înseamnă 15 martie, zi devenită celebră odată cu asasinarea lui Cezar din 44 î.Hr.

GALERIE FOTO

Monede din aur sau argint precum aceasta au început să intre în circulație la un an de la moartea lui Caesar. Inscripționarea lui Brutus pe monedă a stârnit controverse în epocă, deoarece în acea perioadă doar zeii erau bătuţi pe monede.

Expertul în numismatică a precizat că sunt cunoscute aproape 100 de monede din argint care au inscripția Idele lui Marte, dar moneda aceasta este doar a treia din aur de acest fel despre care se știe până acum.

Moneda rară din aur va fi scoasă la o licitație

Moneda în stare bună, care s-a aflat într-o colecție privată din Europa, va fi parte a unei licitații organizate de Roma Numismatics din Londra, pe 29 octombrie.

„Estimarea conservatoare de dinaintea licitației este de 500.000 de lire sterline (647.173 dolari, 548.511 euro), însă, având în vedere raritatea monedei, arta și locul important din istorie, nu aș fi surprins dacă s-ar vinde cu câteva milioane”, a adăugat Salzberg pentru Fox News.

În octombrie 2019, o pereche de suluri romane vechi de 2.000 de ani, despre care se crede că aparțineau urmașilor lui Cezar și care au fost îngropate și carbonizate în timpul erupției Vezuviului din 79, au fost practic „desfăcute” pentru prima dată.

Vă recomandăm să citiți și:

O reconstrucţie 3D prezintă cum arăta Iulius Caesar în realitate – FOTO

Cadou de la Cleopatra, prima girafă a fost adusă în Europa de Caesar şi poreclită de romani ”cameleopard”

Cele mai cunoscute răpiri din istorie. De la Iulius Cezar până la regi şi politicieni

Top 10 cei mai importanți generali din istorie