Arheologii din Egipt au anunțat o nouă descoperire majoră. Este vorba de 59 de sarcofage din lemn bine conservate și sigilate, care au fost îngropate în urmă cu mai bine de 2.500 de ani.
Deschiderea unui sarcofag dintre cele 59 a scos la iveală rămășițe mumificate învelite în pânză de înmormântare cu inscripții hieroglifice în culori vii.
Descoperirea majoră a fost făcută la sud de Cairo în prelungirea cimitirului din Saqqara, necropola vechii capitale egiptene Memphis, un sit arheologic inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO.
„Suntem foarte fericiți de această descoperire”, a declarat Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem de Antichități, citat de Science Alert.
Noile sarcofage continuă șirul de descoperiri început în urmă cu aproape trei săptămâni, când au au fost găsite 13 sicrie din lemn, în niște puțuri aflate la adâncimi de până la 12 metri.
Ministrul egiptean al turismului și antichităților, Khaled al-Anani, a afirmat că este foarte posibil ca în acele puțuri să se mai găsească o mulțime de alte sicrie încă nedescoperite.
„Astăzi nu este sfârșitul descoperirii, consider că este începutul marii descoperiri”, a spus el.
Sigilate în urmă cu mai bine de 2500 de ani, sicriele datează din perioada târzie a Egiptului antic, din secolul al VI-lea sau al VII-lea î.Hr., a precizat ministrul.
Săpăturile din Saqqara au scos la iveală în ultimii ani artefacte valoroase, precum și șerpi, păsări, gândaci și alte animale mumificate.
Descoperirea sarcofagelor este prima majoră de la izbucnirea epidemiei de COVID-19 în Egipt, care a dus la închiderea muzeelor și a siturilor arheologice timp de aproximativ trei luni, de la sfârșitul lunii martie.
Săpăturile din zonă au mai scos la iveală și zeci de statui, inclusiv o statuetă de bronz care îl înfățișează pe Nefertem, un zeu străvechi al florii de lotus.
Studiile preliminare au indicat că sarcofagele aparțineau probabil preoților, oamenilor de stat în vârstă și personalităților proeminente din vechea societate egipteană a celei de-a 26-a dinastii, a mai spus Khaled al-Anani.
Ministrul egiptean a precizat că toate sicriele vor fi duse la Marele Muzeul Egiptean, de pe platoul Giza, care va fi deschis în curând.
Ele vor fi amplasate vizavi de o sală care găzduiește alte 32 de sarcofage sigilate ale preoților din dinastia a 22-a, descoperite anul trecut în orașul sudic Luxor.
Deschiderea Marelui Muzeul Egiptean, care a fost amânată de mai multe ori, este planificată pentru 2021.
Muzeul va găzdui mii de artefacte, care acoperă mai multe epoci ale istoriei Egiptului, de la perioada pre-dinastică și până la perioada greco-romană.
Egiptul are mari speranțe în mulțimea de descoperiri arheologice efectuate în ultimii ani, văzând în Marele Muzeu Egiptean un mod de a stimula turismul care a suferit multiple șocuri, de la revoltele din primăvara arabă din 2011 și până la recenta pandemie.
Cercetătorii au rezolvat misterul păsărilor pe care egiptenii antici le ofereau zeilor
O fortăreață veche de 3.200 de ani, construită de egipteni, a fost descoperită în Israel
Descoperiri neașteptate în interiorul a două artefacte din Egiptul Antic
10 lucruri despre Egiptul Antic pe care toţi ar trebui să le ştie