Arheologii au descoperit urmele unui masacru din Epoca Fierului
Săpăturile au dus la descoperirea mai multor schelete umane în La Hoya, Spania.
Arheologii au descoperit dovezi ale unui masacru din Epoca Fierului, care au rămas neatinse timp de mii de ani până la excavare. Descoperit în 1935 și excavat pentru prima dată în 1973, orașul antic La Hoya din Țara Bascilor, nordul Spaniei a fost distrus într-un atac violent între 350 și 200 î.Hr, orașul nu a fost niciodată reocupat, iar cei care au murit în atac au rămas acolo unde căzuseră până când orașul a fost excavat, notează CNN.
Sperând să afle mai multe despre atac, cercetătorii de la Universitatea din Oxford și o echipă de arheologi din Marea Britanie și Spania au studiat 13 schelete deja recuperate din acest sit, într-o primă analiză detaliată a rămășițelor umane.
Oamenii de știință au descoperit bărbați, femei și copii printre morți. „Un bărbat a suferit mai multe răni frontale, sugerând că se lupta cu atacatorul său”, a declarat Teresa Fernández-Crespo, autorul principal al studiului, adăugând: „Acest individ a fost decapitat, dar craniul nu a fost recuperat de arheologi și poate că a fost luat ca trofeu.”
Orașul a fost părăsit după atac
Săpăturile efectuate de către arheologi nu indică existența unor dovezi ale existenței unor oameni care să se întoarcă în oraș pentru a îngropa morții sau a colecta bunurile rămase. Analiza unor schelete a arătat că acestea au fost lăsate în clădiri arse, în timp ce unele au fost lăsate acolo unde muriseră pe străzi.
„Din aceasta putem concluziona că obiectivul atacatorilor a fost distrugerea totală a orașului La Hoya”, au spus cercetătorii într-un comunicat, adăugând că atacul ar fi putut fi motivat de locația în care se afla La Hoya, situată strategic între regiunea Cantabria de pe coasta atlantică și platoul interior al Spaniei.
Cercetătorii au spus că La Hoya este singurul sit iberic din Epoca Fierului a cărui distrugere ar fi putut fi cauzată de comunitățile locale. Descoperirile arată că războiul la scară largă se întâmpla probabil deja în Spania în timpul Epocii Fierului, au mai argumentat aceștia.
Citește și:
Cum a supraviețuit o bucată de creier din Epoca Fierului?
Mormânt din Epoca Fierului descoperit în Franța
Descoperirea incredibilă a unui florar pensionat. ”Este cea mai importantă din Epoca Fierului”