Arheologii explică faptul că armura a fost găsită pe locul Bătăliei din Pădurea Teutoburgică.
Săpăturile arheologice au dus la descoperirea cele mai vechi și mai complete armuri romane pe locul bătăliei din pădurea Teutoburg din Kalkriese, Germania. Înainte de această descoperire, cele mai vechi exemple cunoscute de lorica segmentată romană au fost găsite în Corbridge, Marea Britanie, și datează din secolul al II-lea și era fragmentată de intemperiile la care a fost expusă.
Armura din Kalkriese reprezită un set complet și include chiar și un guler de fier extrem de rar folosit pentru prizonieri, notează The History Blog.
Peste 7.000 de obiecte au fost găsite la Kalkriese, de la arme la monede până la obiecte de uz zilnic. În vara anului 2018, un detector de metale a indicat în peretele unei tranșee de excavare arheologică a zece semnale puternice, indicator al unei cantități mari de metal.
Pentru a se asigura că tot ce era acolo nu a fost expus aerului și oxidării rapide, arheologii au îndepărtat întregul bloc de sol care conținea metalele misterioase.
Primul pas a fost scanarea blocului pentru a vedea ce se afla în interior și a coordona excavarea acestuia. Acesta era prea mare pentru aparatele cu raze X obișnuite, așa că arheologii au apelat la ajutorul Aeroportului Internațional Münster Osnabrück, unde biroul vamal are un aparat de raze X folosit pentru mărfuri.
În 2019, blocul de sol a fost trimis la Institutul Fraunhofer din Fürth, care are cel mai mare scaner CT din lume, o platformă circulară cu diametrul de peste trei metri care se rotește în timp ce aparatul de raze X se deplasează în sus și în jos, o soluție adecvată și suficient de puternică pentru a vedea în interiorul blocului de sol dens. Scanarea a dezvăluit rămășițele unei cuirase – secțiunea unei lorica segmentate în care pieptarul și placa din spate sunt prinse împreună. Plăcile armurii au fost împinse împreună de greutatea solului apăsând pe ele timp de 2.000 de ani.
Înarmați cu scanările detaliate, restauratorii au putut începe excavarea blocului de sol, ei au descoperit că, în ciuda solului nisipos extrem de acid al Kalkriese, armura este relativ bine conservată. Aceasta prezintă o coroziune extinsă a mentalului, dar setul este complet, prezentând balamale, catarame, piese de bronz și chiar piese extrem de rare din piele. Plăcile de pe umăr și piept au fost recuperate și restaurate, momentan, plăcile abdominale sunt încă în blocul de sol.
Restaurarea este în curs de desfășurare, iar arheologii se așteaptă ca procesul să dureze încă doi ani. Odată ce aceasta este complet excavată și conservată, armura va fi expusă într-o expoziție a Muzeului Kalkriese.
Teutoburg – locul in care Roma s-a oprit pentru totdeauna
Top 10 cele mai mari catastrofe militare din istorie
Imperiul Roman şi dinastia chineză Han, primele cauze umane ale încălzirii globale
Erupția unui vulcan din Alaska a avut un impact semnificativ asupra Imperiului Roman