Home » Istorie » Cripta de sub Catedrala Notre Dame, o bijuterie ascunsă a Parisului, a fost redeschisă pentru prima oară de la incendiul devastator

Cripta de sub Catedrala Notre Dame, o bijuterie ascunsă a Parisului, a fost redeschisă pentru prima oară de la incendiul devastator

Publicat: 17.09.2020

Cripta arheologică situată sub curtea Catedralei Notre-Dame a fost redeschisă, pentru prima oară de la incendiul care a devastat acoperișul monumentului și i-a doborât spirala în urmă cu peste un an, semn că universul Notre-Dame revine la viață.

GALERIE FOTO

Înainte de redeschiderea criptei, cantități de praf toxic de plumb de la incendiu au fost înlăturate, pietrele antice au fost curățate, sistemele de ventilație au fost aspirate, programele interactive și de iluminat au fost reorganizate, mucegaiul a fost îndepărtate și măsurile împotriva COVID-19 impuse. Printre măsurile care trebuie respectate se numără distanțarea fizică, purtarea măștii și limitarea numărului de vizitatori.

Una dintre bijuteriile ascunse ale Parisului

Cripta a sărbătorit deschiderea cu o expoziție a celor doi bărbați din secolul al XIX-lea care au ajutat la restaurarea monumentului medieval, vechi de 850 de ani, anume romancierul Victor Hugo și arhitectul Eugène Viollet-le-Duc.

Cripta de sub Notre Dame a fost una dintre bijuteriile ascunse ale Parisului încă de la prima sa deschidere pentru public în 1980. Având peste 2.000 de metri pătrați, aceasta este cea mai mare criptă din Europa și include descoperiri arheologice făcute în timpul săpăturilor între anii 1965 – 1970, pentru a pregăti construirea unei parcări în fața intrării principale a catedralei.

„Un moment care reprezintă renaștere și speranță”

„A fost teribil. Era plumb peste tot. Mucegaiul și microorganismele s-au răspândit pentru că a trebuit să oprim sistemul de ventilație. Așadar, acesta este un moment important, un moment care reprezintă renaștere și speranță pentru noi”, a explicat Sylvie Robin, custodele criptei, potrivit Smithsonian Mag.

Din fericire, șobolanii, care de altfel sunt peste tot în Paris, nu au pătruns în criptă. „Nu exista hrană pentru ei aici. Au preferat grădinile de la suprafață”, a mai adăugat Robin.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Istoria tumultoasă a Catedralei Notre Dame din Paris

Restaurarea catedralei Notre Dame intră într-un stadiu periculos

Catedrala Notre-Dame, la aproape un an de la incendiul care a distrus-o

Când vor începe lucrările de reconstrucţie la catedrala Notre-Dame. Etapa cea mai periculoasă a fost depășită

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase