Britanicii din Epoca Bronzului își transformau morții în ornamente sau instrumente muzicale
Britanicii din Epoca Bronzului păstrau amintirea celor morți vie prin faptul că transformau părți din corpurile lor în ornamente sau instrumente muzicale, potrivit noilor cercetări.
Arheologii au descoperit că bucățile din oase, îngropate cu cei morți, erau adesea de la oameni care muriseră în urmă cu zeci de ani, astfel sugerând că rămășițele erau păstrate pentru generațiile viitoare, asemenea unor suveniruri sau ornamente.
„Acestea sunt primele dovezi care arată o tradiție bine stabilită în Epoca Bronzului. Păstrau rămășițele umane pentru perioade lungi de timp, de-a lungul mai multor generații”, a explicat Thomas Booth, care a datat cu radiocarbon rămășițele la Universitatea din Bristol.
„Morții erau mereu prezenți printre cei vii”
„Indică o mentalitate foarte diferită față de cea din zilele noastre. Nu exista o mentalitate care dicta că rămășițele umane trebuiau îngropate și uitate. Morții erau mereu prezenți printre cei vii”, a mai adăugat Booth.
Chiar dacă practica ar putea părea macabră după standardele moderne, Booth a mai explicat că păstrarea rămășițelor prietenilor sau ale rudelor continuă prin tradiția păstrării unei urne cu cenușa celor iubiți. În Epoca Bronzului, rămășițele ar fi fost păstrate în familii sau oferite comunității, în funcție de la cine proveneau.
Fluier făcut din cel mai mare os al corpului uman
Datarea prin radiocarbon a rămășițelor a arătat că, în medie, părțile umane „îngrijite” erau îngropate la două generații după moartea individului, scrie The Guardian.
Un obiect remarcabil, găsit îngropat alături de un om în apropiere de Stonehenge, s-a dovedit a fi un fluier făcut din femur, osul care formează scheletul coapsei. Datarea sugerează că a aparținut cuiva care a trăit în aceeași perioadă cu individul îngropat. Între timp, la Windmill Fields, în Stockton-on-Tees, o femeie a fost îngropată cu cranii și oase de la cel puțin trei oameni care muriseră cu aproximativ 60 – 170 ani înaintea ei. În apropiere a mai fost găsită o cutie ceremonială cu oase, toate de vârstă similară cu cele îngropate cu femeia.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un harnașament complet din Epoca Bronzului descoperit în Scoția
Un artefact inedit descoperit într-o comoară britanică din Epoca Bronzului
Cum au modificat migraţiile umane din Epoca Bronzului peisajul Europei