Cu turnurile sale crenelate, săli de bal spectaculoase și un exterior în stilul renascentist, Château de Brézé ar putea părea doar un castel oarecare din Valea Loarei, zonă înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO.
Totuși, mare parte din această reședință medievală este ascunsă în subteran, într-un labirint vast de fortificații care se întind mai mult de 3 kilometri, formând cea mai mare proprietate subterană din Europa și unul dintre primele buncăre ale Franței.
Datând de la jumătatea secolului al XI-lea, castelul și coridoarele sale secrete au fost cel mai probabil gândite și dezvoltate de linia lungă de lorzi a proprietății, fiind un refugiu în fața invaziilor vikingilor din Franța, în Evul Mediu.
De-a lungul timpului, aceste tuneluri s-au extins și au acoperit dormitoare subterane, spații de depozitare, brutării, grajduri, linii defensive și o sală luminată de cer, formând un adevărat castel sub castel, acolo unde membrii Casei Regale se puteau ascunde de invazii sau epidemii.
„Sub acest castel magnific este ascunsă o lume învăluită în mister. Castelul a fost construit direct în rocă, asemenea unui buncăr din vremurile antice. Era un refugiu în fața epidemiilor, dar și a invaziilor”, arată un scurt documentar al BBC.
După aproape 1.000 de ani de la săparea tunelurilor, mare parte din acest labirint subteran este încă nedescoperit, doar 1 kilometru fiind accesibil publicului. În mod ironic, nu vom ști niciodată cât de eficiente au fost astfel de buncăre, pentru că de la momentul în care au fost construite, castelul nu a fost niciodată invadat.
Trei schelete descoperite în fundaţia unui castel din Cehia
Obiecte de argint din cel de Al Doilea Război Mondial descoperite într-un castel din secolul XIV
Furnicile dintr-un fost buncăr nuclear au supravieţuit în ultimii ani canibalizându-se