Rusia a declasificat imaginile care arată detonarea celei mai puternice arme nucleare din istorie
O înregistrare video care arată detonarea celei mai puternice arme nucleare construită și testată vreodată, Bomba Tsar, a fost recent declasificată și dată publicității.
Vezi aici IMAGINILE declasificate!
Atunci când bomba cu hidrogen a fost testată deasupra arhipelagului Novaia Zemlea la data de 30 octombrie 1961, arma a creat cea mai puternică explozie cauzată vreodată de omenire, echivalentul a 50 de megatone de TNT.
Documentarul recent declasificat începe cu mesajul „Strict Secret” și a fost dat publicității de către agenția de energie nucleară din Rusia, Rosatom, cu ocazia împlinirii a 75 de ani a industriei nucleare.
Filmarea arată explozia masivă de la o serie de unghiuri și distanțe, dar și o parte din modul în care dispozitivul a fost construit.
Unda de șoc a fost simțită până la 900 kilometri depărtare
Potrivit documentarului, bombardierul sovietic folosit pentru a transporta dispozitivul a trebuit să fie acoperit cu vopsea albă reflectorizantă pentru a-l proteja de la radiația cauzată de explozie.
De asemenea, bomba a avut atașată o parașută imensă pentru a-i permite avionului să se depărteze îndeajuns de mult înainte de explozie.
Bomba Tsar a fost detonată la o altitudine de 4 kilometri deasupra solului și explozia a distrus complet totul în calea sa, pe o rază de 35 kilometri.
Unda de șoc a fost simțită și mai departe de atât, distrugând toate clădirile din orașul militar Severny, aflat la 55 kilometri distanță. Totodată, geamurile de la clădirile aflate la 900 kilometri depărtare au fost sparte.
Reacția analiștilor americani după detonarea Bombei Tsar
Mai mult, unda de șoc a fost înregistrată de seismometrele din toată lumea, în timp ce „norul ciupercă” s-a ridicat la altitudinea de 67 kilometri în atmosferă, fiind de șapte ori înălțimea Muntelui Everest.
În ciuda puterii sale terifiante, bomba a fost considerată „propagandă” de către analiștii americani.
Totuși, impactul real a fost unul geopolitic, transmite Sky News. Imaginile declasificate pot fi vizionate AICI.
În urma căderii materialului nuclear asupra Scandinaviei, la doi ani de la detonarea bombei, SUA și Uniunea Sovietică au semnat un tratat care interzicea teste nucleare la suprafața solului.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Rusia vrea să își retragă submarinele radioactive și reactoarele din apele din Arctica
Acest copil a ajuns să aibă la degetul mic întregul destin al Rusiei