Un tezaur de monede de aur descoperit în Israel
Săpăturile au dus la descoperirea a 425 monede de aur, bătute în perioada Califatului Abbasid.
Autoritatea Israeliană pentru Antichități a anunțat descoperirea unui tezaur de 425 monede de aur de către un grup de tineri care s-au oferit voluntari înainte de realizarea stagiului militar obligatoriu. Cel mai probabil, aceste monede au fost îngropate în urmă cu peste 1.100 de ani de către o persoană care a intenționat să le recupereze mai târziu, dar nu a mai avut oportunitatea, notează Live Science.
„Am săpat în pământ și când am dat la o parte solul, am văzut ceva ce păreau a fi frunze foarte subțiri”, explică Oz Cohen, unul dintre tinerii voluntari care a realizat această descoperire. Acesta mai adaugă: „Când m-am uitat din nou, am văzut că erau monede de aur. A fost surprinzător să găsim o comoară atât de specială și străveche”.
Un tezaur din perioada Califatului Abbasid
Majoritatea monedelor din aur de 24 de carate datează din perioada abbasidă, cunoscută și sub numele de Epoca Islamică de Aur. Califatul Abbasid (750–1258 era noastră) a controlat teritoriul pe care se află acum Irakul, unde inovațiile în artă și arhitectură au făcut ca orașele Bagdad și Samarra să devină capitale culturale ale lumii musulmane. La apogeul puterii sale, în anul 850 al erei noastre, califatul ocupa părți din Africa de Nord și o mare parte din Orientul Mijlociu. Sfârșitul acestui imperiu a venit odată cu invaziile mongole și jefuirea Bagdadului în anul 1258.
„Descoperirea unor monede de aur, într-o cantitate atât de considerabilă, este extrem de rară”, explică Liat Nadav-Ziv și Elie Haddad, arheologii care au coordonat aceste excavații. „Nu le găsim (n.r monedele de aur) aproape niciodată în săpăturile arheologice, având în vedere că aurul a fost întotdeauna extrem de valoros, topit și refolosit din generație în generație”, adaugă aceștia.
Tezaurul include dinari de aur și aproximativ 270 de bucăți mici de aur, dinari care au fost tăiați și care erau folosiți ca mărunțiș, o practică obișnuită în teritoriile islamice după 850, când monedele din bronz și cupru nu au mai fost folosite.
Săpăturile au dus la descoperirea unui artefact excepțional care nu a mai fost găsit până acum în Israel. Această piesă particulară este un fragment dintr-un solidus de aur, o monedă de aur aproape pură, înfățișându-l pe împăratul bizantin Theophilos, 829 – 842 era noastră. Prezența sa în tezaurul monedelor islamice este o dovadă a conexiunilor financiare între cele două imperii rivale din acea perioadă.
Citește și:
500 de monede vechi de trei secole, descoperite sub podeaua unei biserici din Slovacia
Descoperire impresionantă în Spania: vase din ceramică cu peste 1.300 de monede din perioada romană
Monede vechi de peste 500 de ani, descoperite într-o localitate din Dâmboviţa