O echipă de arheologi și voluntari a descoperit cea mai veche fabrică de săpun în deșertul Negev din Israel.
Atelierul a fost descoperit într-o casă veche de 1.200 de ani din orașul beduin Rahat, situat în Districtul de Sud al Israelului.
„Producția de săpun cu ulei de măsline este menționată în scrieri începând cu secolul X al erei noastre și a fost o industrie importantă în regiune încă din Evul Mediu și până la începutul secolului XX”, a explicat Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), citată de Fox News.
„În timpul procesului de fabricare a săpunului, uleiul de măsline era folosit ca material de bază, amestecat cu cenușa rezultată din arderea plantelor de săricică, care conțin potasă (hidroxid de potasiu n.r.) și apă”, au mai precizat reprezentanții IAA.
Arheologii explică faptul că amestecul a fost preparat timp de șapte zile, după care lichidul a fost transferat într-un bazin de mică adâncime. Acolo, săpunul s-a întărit în aproximativ 10 zile, ulterior fiind tăiat în batoane și lăsat să se usuce timp de două luni.
Cercetătorii Autorității Israeliene pentru Antichități au prelevat mostre cu scopul de a identifica materialele utilizate în procesul de producție a săpunului.
„Este prima dată când a fost descoperit un atelier de săpun atât de vechi, permițându-ne să recreăm procesul tradițional de producție a industriei săpunului”, a explicat dr. Elena Kogen Zehavi, arheolog șef din cadrul IAA. „Din acest motiv este unic. Suntem familiarizați cu centre importante de fabricare a săpunului dintr-o perioadă mult mai târzie – perioada otomană. Acestea au fost descoperite în Ierusalim, Nablus, Jaffa și Gaza”, a mai spus ea.
În atelierul de săpun a mai fost descoperită și o placă rotundă de calcar utilizată într-un joc vechi de strategie, foarte popular în secolele al II-lea și al III-lea și care se numea „Moara de vânt”.
Excavațiile și cerectările realizate în Israel continuă să dezvăluie noi aspecte ale istoriei sale bogate. În materialul de pe altarul unui vechi templu s-au descoperit recent urme de canabis și tămâie.
Într-un alt proiect, în apropierea Zidului de Vest din Ierusalim, au fost descoperite camerele subterane ascunse, vechi de 2.000 de ani. Totodată, un băiat de șase ani a descoperit în timpul unei plimbări cu părinții săi o tăbliță veche de 3.500 de ani care înfățișa un prizonier antic și pe cel care l-a capturat.
O companie israeliană lucrează la cea mai scumpă mască din lume. Cât va costa
O nouă descoperire impresionantă făcută de arheologii israelieni: un sceptru canaanit
O biserică veche de 1.500 de ani a fost descoperită în Israel. A fost dedicată unui „martir glorios”
Sistemul GPS, afectat de perturbări în spaţiul aerian israelian