Misterul megaliţilor de la Stonehenge a fost rezolvat. Oamenii de știință au aflat locul de origine al pietrelor

03 08. 2020, 18:30

This browser does not support the video element.

Pădurea „West Woods” („Codrii de Vest”) din Wiltshire, Marea Britanie este un loc preferat de iubitorii de natură, cunoscută pentru peisajele încântătoare pe care le oferă primăvara. Totuși, nu mulți observă pietrele imense ascunse printre copaci.

GALERIE FOTO

Noi cercetări inovatoare dezvăluie că în urmă cu 4.500 de ani arhitecții antici care au proiectat Stonehenge au fost atrași de acest loc de vis.

Studiul a fost posibil după ce o bucată din una dintre pietrele luate drept suvenir în urmă cu 60 de ani a fost în sfârșit recuperată. Oamenii de știință au concluzionat că între 50 și 52 de pietre „sarsen” de la Stonehenge au fost cel mai probabil extrase din „West Woods”.

„A fost o acțiune bine gândită și intenționată”

Astfel, cercetătorii propun posibilele rute folosite de creatorii Stonehenge pentru a transporta pietrele „sarsen” la „locul lor de veci”, la 24 de km depărtare. Totuși, modul anume prin care au reușit să le transporte rămâne un mister. Viitoarele studii vor încerca să afle locurile exacte din care au fost extrase pietrele din pădure, ceea ce ar putea duce la mai multe descoperiri despre oamenii care au construit Stonehenge.

David Nash, profesor în geografie fizică la Universitatea din Brighton, este cel care a coordonat cercetările recente. „A fost vorba despre o acțiune bine gândită și intenționată. Mi-am dat seama că a fost nevoie de un efort grozav”, a spus Nash.

Pietrele „sarsen” pot ajunge până la 7 metri înălțime

Cântârind de obicei în jur de 20 de tone și având o înălțime de până la 7 metri, pietrele „sarsen” alcătuiesc toate cele 15 pietre ale aranjamentului în formă de potcoavă din centrul Stonehenge, elementele de exterior ale cercului și alte pietre precum Piatra Heel sau Piatra de Sacrificiu, scrie The Guardian.

Pietrele albastre mai mici ale monumentului ar fi provenit din „Preseli Hills” din Țara Galilor, la 320 de km depărtare, însă originea pietrelor „sarsens” a fost dificil de aflat, până acum. Experții au continuat să lucreze la descifrarea misterului timp de patru veacuri și au concluzionat că cel mai probabil au fost aduse din nordul regiunii Wiltshire, însă nu aflaseră locul exact.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire de o „importanță fără precedent” lângă Stonehenge. Arheologii au găsit o structură mult mai mare

Misterul monumentului Stonehenge a fost rezolvat: se ştie de unde provin rocile masive

10 Informaţii interesante şi esenţiale despre Stonehenge

Scheletul victimei unei crime „misterioase” a fost descoperit lângă un monument similar celui de la Stonehenge