Prima „invazie străină” a Egiptului antic ar fi fost, de fapt, o revoltă a imigranților. În urmă cu 3.600 de ani, faraonii au pierdut pentru scurtă vreme controlul asupra Egiptului de Nord, acesta fiind preluat de hicsoși, conducători care arătau și se comportau precum oamenii dintr-o regiunea care se întindea din Siria din ziua de azi până în Israel.
Explicația tradițională a fost că hicsoșii au fost o forță invadatoare. Însă, o nouă analiză arată că hicsoșii erau membri născuți în Egipt ai unei comunități imigrante care s-a revoltat și a preluat, în cele din urmă, puterea.
Arheologii știu prea bine că hicsoșii nu erau precum egiptenii. Hicsoșii aveau nume precum cele ale vecinilor lor din sud-vestul Asiei. Operele de artă antice îi arată purtând haine lungi și colorate, nu ca îmbrăcămintea egipteană albă. Însă, cine anume erau acești oameni nu a fost clar până acum.
Faraonii au susținut că hicsoșii erau invadatori străini care au preluat Egiptul de Nord cu forța și au adus dezordine și haos. Însă, unii istorici spun că asta era pur și simplu propagandă egipteană antică.
În anii 1940, cercetătorii au identificat capitala hicsoșilor, Avaris, la un sit în Delta Nilului, la o distanță de aproximativ 120 de kilometri nord-est de Cairo. În cadrul unui nou studiu, arheologul Chris Stantis, de la Universitatea Bournemouth, alături de colegii săi, a analizat dinți extrași de la scheletele îngropate în Avaris pentru a afla mai multe despre cine erau cu adevărat hicsoșii.
Atunci când Stantis și colegii săi au analizat dinții de la 36 de schelete îngropate în Avaris în timpul celor 350 de ani înaintea preluării puterii de către hicsoși, cercetătorii au descoperit că 24 dintre indivizi erau născuți în alte locuri. Oamenii de știință nu au putut afla de unde proveneau, însă spun că descoperirile arată că Egiptul a primit imigranți timp de sute de ani înainte ca hicsoșii să vină la putere. Datele de la dinții altor 35 de oameni îngropați la Avaris în timpul perioadei hicsoșilor arată un tipar similar de imigrație.
Astfel, Stantis sugerează că liderii hicsoșilor nu erau neapărat invadatori străini, ci membri ai comunităților imigrante care locuiau în Avaris, scrie Science Alert.
Anna-Latifa Mourad, istoric și arheolog la Universitatea Macquarie, crede că această concluzie are logică. Arheologii au descoperit puține dovezi ale bătăliilor și devastării care ar fi trebuit să aibă loc în Avaris, dacă într-adevăr orașul ar fi fost invadat de forțe străine.
Acum poţi vizita mormântul unei regine din Egiptul Antic în mod virtual
10 lucruri despre Egiptul Antic pe care toţi ar trebui să le ştie
Enigmatica evoluţie a ”Jocului Morţii” din Egiptul Antic, dezvăluită
Descoperire surprinzătoare în Egipt. 30 de sarcofage cu mumii, neatinse de jefuitorii de morminte