Home » Istorie » Arheologii au descoperit peste 100 de figurine neobișnuite care ar putea fi cele mai vechi reprezentări ale oamenilor

Arheologii au descoperit peste 100 de figurine neobișnuite care ar putea fi cele mai vechi reprezentări ale oamenilor

Arheologii au descoperit peste 100 de figurine neobișnuite care ar putea fi cele mai vechi reprezentări ale oamenilor
Sursa foto: Research Gate
Publicat: 18.07.2020

Peste 100 de artefacte neobișnuite din silex, din 7.500 î.Hr., au fost descoperite la Kharaysin, un sit arheologic aflat la doar câțiva kilometri nord-est de Amman, în Iordania.

GALERIE FOTO

Arheologii care au descoperit figurinele sunt de părere că obiectele ar putea fi reprezentări timpurii ale oamenilor și că ar fi fost folosite pentru ritualuri de venerare. Arheologii mai cred că figurinele ar putea oferi mai multe detalii despre motivul pentru care reprezentările oamenilor au devenit răspândite în Orientul Apropiat cu aproape 1.000 de ani mai devreme. Totuși, experții nu au fost convinși că artefactele au fost folosite în ritualuri de venerare, deși teoria nu este complet improbabilă.

După ce unul dintre cercetătorii care desfășura săpături la Kharaysin a descoperit mai multe multe artefacte din silex, fiecare având o lungime de 5 centimetri, acesta a sugerat că figurinele reprezintă oameni. Acestea păreau să aibă și elemente similare umerilor și șoldurilor.

Forma de „vioară” a artefactelor e similară cu cea a sculpturilor neolitice

Inițial, ideea cercetătorului a fost pusă la îndoială de restul echipei. „Echipa a reacționat și a glumit că probabil a stat prea mult timp în soare”, a spus arheologul Juan Ibáñez, de la Instituția Milà y Fontanals din Barcelona.

Însă, pe măsură ce echipa a găsit și mai multe figurine ciudate, oamenii de știință au început să ia în serios ideea colegului lor.

„Ne-am dat seama că era vorba despre ceva anterior necunoscut, dar constant”, a adăugat Ibáñez.

Cercetările arată că forma de „vioară” a artefactelor este similară cu formele sculpturilor neolitice din Orientul Apropiat care reprezintă fără nicio îndoială oameni.

Karina Croucher, de la Universitatea Bradford din Marea Britanie, care a studiat morminte neolitice în Iordania, a spus că acceptă faptul că artefactele erau folosite drept figurine umane. Însă, Croucher a declarat că figurinele ar fi fost folosite în timpul practicilor funerare în încercarea de a-i „ține aproape pe cei morți”, în loc să fie folosite în ritualuri de venerare a strămoșilor.

Pentru ce ar fi putut fi folosite figurinele

Alan Simmons, de la Universitatea din Nevada, care a coordonat excavările de la multe sculpturi neolitice din ‘Ain Ghazal, a spus că o interpretare a figurinelor drept reprezentări umane „nu este exagerată”.

Cu toate acestea, „sugestia că aceste figurine ar fi fost folosite pentru comemorarea morților este interpretabilă”, a mai spus Simmons, potrivit Live Science.

„Poate că erau suveniruri, piese de joc sau chiar fetișuri, după cum existau și în poporul Zuni din America de Nord. Totuși, nu este nicio îndoială că această descoperire oferă mai multă profunzime complexității vieții neolitice”, a mai adăugat Simmons.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Artefacte recuperate de pe epava navei Elgin, pe care un conte o încărcase cu obiecte furate

Artefacte vikinge descoperite într-o fostă trecătoare montană

Au fost descoperite artefacte din aşezarea în care există una dintre primele desene cu figura lui Iisus

19.000 de artefacte istorice, extrem de valoroase, recuperate de către Interpol

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase