Pisica a fost descoperită în Kazahstan și are cel puțin o mie de ani.
Arheologii din Kazahstan au descoperit rămășițele unei pisici într-una dintre așezările care s-au format de-a lungul Drumului Mătăsii. Oamenii de știință estimează faptul că această pisică a trăit în urmă cu mai bine de 1.000 de ani, notează The History Blog.
Descoperirea acestei pisici s-a făcut în Dzhankent și este surprinzătoare deoarece în Kazakhstan nu există dovezi ale prezenței pe scară largă a pisicilor domestice până în secolul al XIX-lea, odată cu alipirea la Imperiul Țarist.
În general, pisicile sunt asociate cu urbanizarea și cu societățile sedentare, în timp ce locuitorii așezării erau organizați în comunități pastorale și semi-nomadice.
Dzhankent , localitatea unde a fost făcută această descoperire, se află pe malul Mării Aral și a fost fondată în secolul al VII-lea. În secolele IX și X această așezare s-a dezvoltat și era protejată de o citadelă. Această evoluție a orașului se datorează și faptului că reprezenta un punct important pe Drumul Mătăsii.
Cercetătorii explică faptul că oasele pisicii au fost identificate sub o casă abandonată, aflată la intersecția drumurilor care legau citadela și zidurile orașului. Trebuie precizat faptul că arheologii au mai descoperit în acel sit oase provenind de la mai multe animale și că au ajuns la concluzia că înhumarea felinei a fost mai mult de natură practică, fără niciun ritual asociat.
Datarea cu carbon a oaselor a indicat faptul că pisica a fost îngropată între anii 775-940 ai erei noastre, ceea ce înseamnă că este cea mai veche felină descoperită pe drumul mătăsii. Analizele au mai dezvăluit faptul că pisica avea cel puțin un an în momentul morții, fapt confirmat și de către urmele de pe oase.
Dr. Ashleigh Haruda, cercetător al Universității Martin Luther, Germania, explică faptul că este uimitor că pisica a fost crescută de către locuitorii stepei în urmă cu 1.000 de ani și că asta indică o schimbare culturală importantă.
„Oghuzii erau oameni care țineau animale doar atunci când erau esențiale pentru viața lor. Câinii, de exemplu, pot supraveghea turmele. Nu aveau nicio utilizare evidentă pentru pisici atunci”, explică cercetătorul.
Studiul The earliest domestic cat on the Silk Road a fost publicat în Nature.
Drumul Mătăsii şi călătoriile care au unit două lumi
Un altar vechi de 3.000 de ani a fost descoperit într-o zonă a Drumului Mătăsii