Conform legendelor, orice atingea acest rege se transforma în aur.
Arheologii din Turcia sunt de părere că au reușit să descopere o serie de dovezi care să indice existența lui Midas, cel care transforma totul în aur, și a regatului său. Trebuie precizat fatul că existența acestui persoanj se află între mituri și realitate, iar aceste excavații au oferit dovezi care confirme existena acestuia, notează Science Alert.
Anul trecut, un fermier din câmpia Konya a descoperit în timpul lucrărilor de întreținere a unui canal de irigații o piatră cu o serie de caractere necunoscute pe suprafața ei. Oamenii de știință care au studiat piatra au ajuns la concluzia că aceasta este o stelă militară care marchează înfrângerea Frigiei un regat din Anatolia care a exista în urmă cu 3.000 de ani.
Cercetătorii care au analizat această stelă au ajuns la concluzia că povestea imortalizată pe aceasta a fost scrisă în luwiană, o limbă care a fost vorbită în regiune în Epoca Bronzului, dar și în Epoca Fierului.
De-a lungul timpului, Firigia a fost condusă doar de câțiva regi pe nume Midas, iar conform diferitelor analizeze realizate asupra stelei, cel mai probabil, cel menționat este chiar Midas regele a cărui atingere transformă obiectele în aur.
Oamenii de știință au identificat pe stelă un simbol care face trimitere la un alt rege, acesta fiind și cel care o comandase. Acest rege, numit Hartapu, l-a înfrânt și luat prizonier pe Midas. Situația este reprezentată alegoric de către autorii monumentului: „Zeii furtunii i l-au oferit pe regele dușmanilor Majestății Sale”.
Până în prezent, detaliile despre acest rege Hartapu sunt limitate la această stelă, din alte surse, identificate până acum, el lipsește. Artefactul sugerează faptul că capitala acestui rege s-ar fi aflat la Türkmen-Karahöyük, un fost oraș care s-ar fi întins pe 120 de hectare.
„Nu aveam idee despre existența acestui regat”, explică James Osborne, arheolog al Universității Chicago. Acesta mai adaugă: „Într-o clipă, am avut informații noi și profunde despre Orientul Mijlociu din Epoca Fierului.
Cum au modificat migraţiile umane din Epoca Bronzului peisajul Europei
Arheologii au descoperit un balsamarium din bronz în Bulgaria