Misterul fosilei „The Thing” a fost în sfârșit deslușit după aproape un deceniu de speculații

22 06. 2020, 19:00

Oamenii de știință au poreclit-o „The Thing”. Misterul fosilei de mărimea unei mingi de fotbal, descoperită în Antarctica, ar fi fost în sfârșit deslușit.

Analizele au arătat că misterioasa fosilă este de fapt un ou cu coajă moale, cel mai mare descoperit vreodată, depus în urmă cu 68 de milioane de ani, cel mai probabil de o specie dispărută de reptilă sau șarpe de mare.

Revelația a fost făcută după aproape un deceniu întreg de speculații și ar putea schimba modul în care gândim despre viețile creaturilor marine la acea vreme, a spus Lucas Legendre, autorul principal al noului studiu, publicat în Nature.

Misterul fosilei „The Thing” din Antarctica a fost în sfârșit deslușit

Foarte rar găsim fosile de ouă cu coajă moale atât de bine conservate. Acest ou este pe departe cel mai mare descoperit vreodată. Nu am știut că astfel de ouă pot ajunge la asemenea dimensiuni”, a mai adăugat Legendre.

Timp de ani de zile, oamenii de știință au analizat fosila în zadar, până în 2018, atunci când un paleontolog a sugerat că ar putea fi un ou.

Echipa de cercetători a susținut că oul nu poate proveni de la vreun dinozaur.

Un deceniu întreg de speculații despre fosila din Antarctica

Tipurile de dinozauri care trăiau în Antarctica la acea vreme erau prea mici pentru a produce un astfel de ou mamut, iar dinozaurii mai mari depuneau ouă sferice, nu ovale precum cel studiat de cercetători.

Oamenii de știință cred că oul provine de la un fel de reptilă, cel mai probabil un grup de reptile marine cunoscut drept „mosasauridae”. Astfel de reptile marine erau comune în această regiune, informează Science Alert.

Sprijinind teoria cercetătorilor, oul a fost  descoperit la un sit în care au fost găsiți scheleți de pui de „mosasauridae” și alte reptile marine.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fosila unui șarpe care vedea în infraroșu descoperită într-o carieră de piatră s-a dovedit a fi un strămoș al șerpilor boa

Fosilele unor creaturi gigantice care au trăit pe Terra prezintă modul tragic în care acestea au murit

Craniul distrus al unui copil ar putea fi cea mai veche fosilă de pe Pământ a lui Homo erectus, strămoşul direct al oamenilor

O fosilă de 11 milioane de ani oferă indicii despre modul în care strămoşii noştri au adoptat mersul biped