Procurorii suedezi au identificat persoana care l-ar fi ucis pe fostul premier suedez Olof Palme în 1986, lider al Partidului Social Democrat din Suedia, astfel un mister de zeci de ani fiind în sfârșit deslușit.
Procurorii au declarat că persoana vinovată de crimă este Stig Engstrom. Grafician cunoscut sub numele de „Skandia Man”, acesta s-a sinucis în 2000.
Așadar, ancheta privind moartea lui Palme va fi în sfârșit concluzionată, a spus procurorul șef Krister Petersson.
Palme a fost împușcat în spate în timp ce se îndrepta spre casă de la cinema, alături de soția sa, în Stockholm.
Echipa de securitate a fostului premier primise liber în acea zi. Asasinarea a avut loc pe cea mai aglomerată stradă din Suedia, Sveavagen, iar zeci de martori au văzut cum un bărbat a tras mai multe focuri înainte să fugă de la fața locului.
Fiul lui Palme, Marten, a declarat pentru un post de radio suedez că el crede că procurorii au ajuns la o concluzie corectă și cazul trebuie închis.
„Totuși, am fost bineînțeles puțin dezamăgit de faptul că nu au avut mai multe dovezi convingătoare, precum ADN sau arma crimei”, a spus Marten pentru BBC.
Mii de oameni au fost interogați în cazul asasinării lui Palme. Un alt infractor a fost găsit vinovat de uciderea fostului premier, însă verdictul a fost mai apoi respins.
În noapte de 28 februarie 1986, premierul Olof Palme s-a dus la cinema alături de soția sa Lisbet, fiul lor Marten și iubita acestuia. Aceștia nu au fost însoțiți de garda personală.
Palme și soția sa au fost atacați de un bărbat înarmat, pe strada Sveavagen, după ce au ieșit de la film. Fostul premier, în vârstă de 59 de ani, a fost împușcat în spate și a murit pe loc. Gloanțe de la un pistol .357 Magnum au fost recuperate de la fața locului. Totuși, arma în sine nu a fost niciodată găsită.
Poliția nu a izolat corect locul crimei, astfel că martorii au putut să se aproprie și să distrugă potențiale dovezi. Totuși, un bărbat a fost condamnat în acest caz, Christer Pettersson fiind identificat de Lisbet Palme și închis pe viață în 1989.
Însă, Pettersson a fost eliberat rapid pentru că niciun motiv nu a fost stabilit și nicio armă nu a fost găsită. Pettersson a murit în 2004.
Din păcate, Lisbet Palme a murit în 2018 fără să știe cu certitudine cine i-a ucis soțul.
În urmă cu 39 de ani a avut loc o tentativă de asasinat care ar fi putut schimba lumea
Primul mare asasinat din istoria Americii: preşedintele Abraham Lincoln, omorât de un actor