Ştiaţi că omul pădurilor chiar a existat? Petrus Gonsalvus s-a născut în 1537, în Tenerife, şi avea tot corpul acoperit de păr. A fost inspiraţia pentru Frumoasa şi Bestia
„Frumoasa și Bestia”, fie sub forma basmului original, animația Disney sau filmul care a dominat box office-urile în 2018, este o poveste de dragoste care a supraviețuit de-a lungul a sute de ani.
Povestea emoționantă a fost scrisă de franțuzoaica Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve în 1740. Totuși, istoricii și culegătorii de folclor au descoperit 23 de variante diferite ale basmului, toate din colțuri diferite ale lumii.
Noțiunea că dragostea poate trece peste orice obstacol există în folclorul multor culturi.
După cum se întâmplă în multe dintre aceste povești, bestia este, de fapt, o persoană ascunsă sub masca unei creaturi. Acțiunea și tema transformării se aseamănă puternic cu lucrarea grecească „Eros și Psyche”. Cu toate acestea, „Frumoasa și Bestia” diferă de multe dintre aceste povestiri printr-un aspect foarte important. Se pare că o persoană cât se poate de reală a inspirat acest basm.
Ştiaţi că omul pădurilor chiar a existat? Petrus Gonsalvus s-a născut în 1537, în Tenerife
„Frumoasa și Bestia” a fost inspirată din viața tragică a lui Petrus Gonsalvus și soția sa uimitor de frumoasă, Catherine. Gonsalvus s-a născut în 1537 în Tenerife cu o afecțiune medicală rară numită hypertrichosis, denumită și „sindromul vârcolacului”.
Gonsalvus a fost adus din Tenerife în Franța, drept cadou de încoronare pentru regele Henric al II-lea al Franței. Gonsalvus era considerat o curiozitate, un „om sălbatic” într-o cușcă. Acesta a fost dus într-o temniță unde medicii familiei regale l-au analizat.
Astfel, medicii au aflat că Gonsalvus nu era „sălbatic”. Însă, nu era nici om. În schimb, era un băiat de 10 ani pe nume Pedro Gonzales. După analizele ample ale medicilor au dezvăluit că nu ar trebui să fie considerat un „om sălbatic”, băiatul ciudat a primit numele latin Petrus Gonsalvus.
Petrus Gonsalvus avea tot corpul acoperit de păr
Regele a decis să îl elibereze din temniță. În plus, Henric al II-lea a decis să inițieze un experiment și i-a oferit o educație formală demnă de orice băiat care trăia în castelul său.
După moartea regelui în 1559, soția sa Caterina de’ Medici a devenit regentă a Franței, potrivit The Vintage News.
Astfel, aceasta avea puterea de decizie asupra oricărui aspect gestionat anterior de Henric al II-lea. Dorind să continue cu experimentul soțului său, Caterina de’ Medici a decis că Petrus ar trebuie să se căsătorească pentru a vedea dacă și copiii lui vor fi „oameni sălbatici”.
Petrus a primit o soție frumoasă, Catherine, numele ei de familie nefiind cunoscut nici în zilele noastre. Catherine ar fi aflat abia în ziua nunții cum arăta, de fapt, viitorul ei soț.
Povestea lui Petrus Gonsalvus a fost inspiraţia pentru Frumoasa şi Bestia
Cuplul s-a îndrăgostit, iar relația lor a fost una liniștită și plină de bucurii. Primii doi copii s-au născut la scurt timp după nuntă și amândoi erau sănătoși. Regina a fost foarte dezamăgită, însă dorința sa a devenit în cele din urmă realitate. Următorii patru copii ai cuplului s-au născut cu sindromul hypertrichosis.
Familia a fost trimisă să prin Europa drept amuzament pentru familiile aristocratice. În cele din urmă, s-au stabilit în Spania sub protecția lui Alessandro Farnese, Duce de Parma. Cu toate acestea, toți copiii cuplului au fost oferiți drept cadouri bizare pentru alte familii europene de nobili. Amândoi părinții au fost distruși.
În comparație cu finalul fericit al basmului „Frumoasa și Bestia”, povestea lui Pedro și Catherine s-a sfârșit tragic.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Momentul în care Regina Angliei s-a ascuns de Ceauşescu în grădină, surprins într-un nou documentar
Legenda regelui Arthur, mit sau realitate?