Un jurnal care a fost în posesia unei societăți secrete timp de zeci de ani după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial ar putea conține o hartă care detaliază locul în care peste 30 de tone de aur au fost ascunse de naziști.
Scrierile din jurnal aparțin unui ofițer Waffen Schutzstaffel, din urmă cu 75 de ani. Waffen-SS a fost ramura militară a organizații paramilitare național-socialiste SS, Schutzstaffel, condusă de Heinrich Himmler. Ofițerul folosea pseudonimul „Michaelis” și scria despre planul comandantului Himmler de a ascunde averile furate din Europa, artefacte și opera de artă neprețuite.
Jurnalul include 11 locuri în care naziștii au ascuns aur, bijuterii, tablouri neprețuite și obiecte religioase furate. Unul dintre locurile enumerate este o fântână abandonată care ajunge până la 60 de metri adâncime, sub Palatul Hochberg (Zamek w Roztoce) din satul Roztoka, situat în sud-vestul Poloniei.
Aurul de pe fundul fântânii ar proveni de la Banca Reichului (Reichsbank) din orașul polonez Breslau (acum Wrocław). Cercetătorii estimează că ar valora de miliarde de euro.
Timp de zeci de ani după război, jurnalul lui „Michaelis” a fost ținut secret și ascuns în orașul german Quedlinburg. Documentul era în posesia unei loje masonice care a existat ca o societate secrete timp de peste 1.000 de ani și a avut ca membri și ofițeri naziști. Unul dintre membri ar fi fost acest „Michaelis”, care controla transportul nazist din sud-vestul Poloniei. Membrii lojei din anii următori ar fi fost urmașii ofițerilor naziști, potrivit Live Science.
Însă în 2019, loja a oferit jurnalul unei fundații poloneze numite „Silesian Bridge”. Fundația a anunțat în martie 2019 că a primit un jurnal de la „partenerii” germani, anume membrii lojei din Quedlinburg. Aceștia ar fi oferit jurnalul poporului polonez ca un gest de „iertare pentru Al Doilea Război Mondial”.
Inclusă cu jurnalul a fost și o hartă care ar arăta locul în care se află fântâna Palatului Hochberg unde naziștii și-au ascuns comorile furate, a transmis Roman Furmaniak, reprezentant al fundației poloneze.
Alte documente incluse sugerează că după ce naziștii și-au ascuns averile furate, aceștia au ucis martorii și le-au aruncat trupurile în fântână, iar apoi au detonat explozice pentru a bloca intrarea.
Experții au stabilit că jurnalul a fost scris în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar autenticitatea jurnalului încă nu a fost confirmată de Ministerul Culturii din Polonia.
Cu toate acestea, palatul se află în Voievodatul Silezia Inferioară, regiune poloneză binecunoscută în timpul și după Al Doilea Război Mondial drept un loc în care naziștii își ascundeau comorile furate de la evrei bogați, precum și operele de artă care au fost furate din muzee sau galerii, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.
Voievodatul Silezia Inferioară era plină cu mine, tuneluri și peșteri, precum și „castele și palate cu temnițe întunecate” care ofereau naziștilor o sumedenie de ascunzători pentru operele de arte.
Trei capodopere furate de nazişti, scoase la licitaţie pentru o sumă impresionantă
Noi urme ale masacrelor naziste, descoperite în Germania
Regina Olandei care a încercat să încheie o înţelegere cu naziştii pentru a salva un rege al Belgiei