Un sistem de peșteri vechi de 46.000 de ani, din Australia, a fost distrus ca urmare a extinderii unei mine de fier. Situl arheologic avea o mare importanță culturală și istorică.
Peșterile Defileul Juukan 1 și 2 din regiunea Pilbara, aflată în Vestul Australiei, erau singurele dovezi ale așezărilor umane continue din ultima Eră Glaciară.
Extinderea exploatării de minereu de fier deținută în zonă de compania Rio Tinto a dus la distrugerea definitivă a acestor situri arheologice.
Specialiștii în domeniu afirmă că „este o pierdere irecuperabilă pentru generațiile viitoare” deoarece peșterile Defileul Juukan aveau o semnificație mondială. Totodată, constituiau o componentă importantă a moștenirii tuturor australienilor, fiind sacre pentru aborigeni, după cum scrie Science Alert.
Distrugerea acestui sit autohton important din punct de vedere cultural nu este un incident izolat. Compania Rio Tinto acționa în cadrul legii.
În 2013, a primit acordul autorităților pentru a distruge peșterile, ca parte a planului de extindere. Un an mai târziu, în urma unor săpături arheologice, au fost excavate artefacte surprinzătoare, precum o împletitură de păr uman, veche de 4.000 de ani, dar și dovezi că situl era mult mai vechi decât se credea inițial.
Cu toate acestea, legile statului au permis Rio Tinto să meargă înainte, astfel că siturile aborigene sacre au fost distruse.
Nu este prima dată când în Australia au fost distruse situri de patrimoniu. Un exemplu este crearea unei linii de cale ferată ușoară, un proiect de 2,1 miliarde de dolari australieni, finalizat anul trecut la Sydney.
Este vorba de un amplasament unde au fost descoperite peste 2.400 de artefacte din piatră, dovezi ale faptului că aborigenii au folosit zona între 1788 și 1830 pentru fabricarea de instrumente și unelte din silex adus în Australia pe navele britanice.
Un alt sit antic cu artă în piatră din Peninsula Burrup, în nord-vestul Australiei, este în pericol de distrugere din cauza unui proiect de gaze. Situl conține mai mult de un milion de sculpturi în rocă (petroglife) întinse pe 36.857 de hectare.
Aceste situații din Australia, precum distrugerea peșterilor din Defileul Juukan, se produc din cauza legislației învechite de acolo care permite acest lucru după ce o companie a primit drept de exploatare asupra zonei respective.
Cristalele microscopice din Australia oferă o imagine asupra evoluţiei câmpului magnetic al Terrei
Într-un fost oraş minier din Australia a fost descoperit un nou mineral