Home » Istorie » Cea mai mare așezare a picților descoperită în Scoția

Cea mai mare așezare a picților descoperită în Scoția

Publicat: 21.05.2020

Analizele arată că această așezare a fost fondată în secolul III al erei noastre.

În urma unor excavații arheologice care au început în anul 2011 au fost scoase la lumină urmele celei mai mari așezări fondate de către picți. Această așezare se află pe dealul Tap O’Noth, din apropierea satului Rhynie din nord-estul Scoției, notează The History Blog.

GALERIE FOTO

Arheologii au analizat cu carbon-14 ruinele pe care le-au descoperit și au ajuns la concluzia că acestea datează din secolele V-VI ale erei noastre, în timp ce așezarea pare a fi fondată mai devreme, aproximativ secolul al III-lea al epocii noastre.

De la începutul lucrărilor, arheologii au reușit să identifice locațiile a peste 800 de colibe aflate pe vârful dealului Tap O’Noth, care, după cum sugerează dovezile materiale, a fost fortificat pentru o perioadă.

„Acest lucru îl face mai mare decât orice așezare pe care am descoperit-o din perioada timpurie a Marii Britanii”, explică profesorul Gordon Noble, cercetător al Universității Aberdeen, Scoția și coordonatorul lucrărilor. Acesta mai adaugă: „Ceea ce se credea anterior a fi cel mai mare fort din Scoția medievală timpurie este Burghead, cu aproximativ cinci hectare și jumătate […] În Anglia, celebrele așezări post-romane, cum ar fi Castelul Cadbury și Tintagel, erau în jur de șapte hectare, respectiv cinci hectare”.

Descoperirea unei așezări atât de întinse schimbă modul în care oamenii de știință înțeleg modul în care a evoluat Britania în perioada post-romană și, mai ales, aduce noi dovezi importante legate de stilul de viață al pictiților.

Un centru politic și economic important

Importanța fortului Rhynie de pe dealul Tap O’Noth este prezentată de către numărul mare de colibe,care implică un număr mare de locuitori, dar și de structurile și obiectele găsite în așezare. Artefactele descoperite în acest sit: fragmente mari dintr-o amforă romană din secolulele V-VI, importate din zona mediteraneană. Acestea sunt asemănătoare cu ceramica descoperită în Tintagel din Cornwall, un important centru regal. Arheologii subliniază că acestea sunt primele fragmente ceramice de acest fel descoperite în estul Marii Britanii.

Arheologii au descoperit la baza dealului o serie de vase de sticlă importate din Franța, vin mediteranean și produse de metalurgie locală. De asemenea, au mai fost recuperate și opt pietre cu simboluri picte, inclusiv „Omul din Rhynie”, o lespede cu o înălțime de aproape doi metri cu figura sculptată a unui bărbat cu barbă care cară un topor pe umăr. Modul în care este reprezentat sugerează că acesta ar putea fi un zeu sau un rege pict.

Citește și:

Experţii au reconstruit chipul unui bărbat ucis, în mod brutal, acum 1.400 de ani

O broşă romană extrem de rară, descoperită cu ajutorul unui detector de metale
Un cimitir roman descoperit în Marea Britanie oferă informaţii istorice importante
Descoperire-record a unui tezaur cu monede din perioada normandă în Anglia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase