Cele două femei au trăit în timpul perioadei Xianbei (e.n. 147 până la e.n. 552), perioadă a fragmentării politice şi de nelinişte, care ar fi inspirat Balada lui Mulan, spun cercetătorii.
Aceste femei ar fi avut abilităţi atletice pentru că, în timpul perioadei Xianbei, „ar fi fost nevoie ca femeile să-şi apere ţara alături de bărbaţi”, spun cercetătorii Christine Lee şi Yahaira Gonzalez, bioarheologi de la California State University, din Los Angeles.
Lee a mai adăugat că mulţi istorici o situează pe Mulan în timpul perioadei Xianbei. Există multe studii asupra legendei, iar „cercetările mele doar consolidează ceea ce a fost descoperit înainte”, a declarat Lee pentru Live Science, scrie Fox News.
Potrivit legendei, Mulan serveşte în armată astfel încât tatăl său să nu fie obligat la serviciul militar. Totuşi, la acea vreme, China nu avea serviciu militar obligatoriu, mai spune Lee. Mai mult, legenda subliniază că Mulan lupta pentru khan, termen folosit pentru liderii Mongoliei. Cu toate acestea, autorii chinezi au fost primii care au transcris balada, tocmai de aceea este considerată o istorisire chineză, adaugă Lee.
Lee a lucrat în China şi Mongolia în ultimii 16 ani. Cercetătoarea a descoperit rămăşitele în timpul unor săpături la un cimitir din situl arheologic Airagiin Gozgor, în provincia Orkhon din nordul Mongoliei.
În timp ce mulţi bărbaţi şi adolescenţi aveau semne care sugereau tragerea cu arcul şi călăria, iar unele femei aveau urme care indicau doar una dintre cele două activităţi, cele două războinice aveau semne şi de la tragerea cu arcul şi de la călărie, mai explică Lee, autorul principal al studiului.
„Probabil erau destul de dure. Făceau ceea ce făceau şi bărbaţii. Aşadar, putem deduce că era vorba de o anumită egalitate de gen”, adaugă Lee.
Orice formă de egalitate de gen ar fi fost extrem de importantă pentru acea perioadă în Asia.
Sursa foto: Christine Lee
Lee mai subliniază că, la acea vreme, chinezii scriau propagandă negativă despre femeile din Mongolia, „aceştia spunând că dacă femeile au putere era un lucru rău, dar şi că aceste femei au prea multă libertate şi că sunt soţii oribile”.
În esenţă, chinezii vorbeau de rău pe oricine care locuia la nord de Marele Zid.
Dintre cele două războinice, una avea peste 50 de ani, iar cealaltă peste 20 de ani. Este posibil ca cele două să fi practicat tragerea cu arcul şi călăria pentru că era nevoie de aceste aptitudini în timpul instabilităţii politice care a urmat după prăbuşirea dinastiei Han din China.
Însă, niciuna dintre femei nu avea semne ale traumelor din timpul luptelor. Acest lucru s-ar putea datora faptului că amândouă erau în gropi rezervate pentru elite, iar această categorie din societate nu participa la lupte, mai spune Lee.
Mormântul remarcabil al unei războinice vikinge ce aruncă o nouă lumină asupra societăţii scandinave
Povestea amazoanelor, intre mit si realitate
Unul dintre cele mai lungi drumuri maya din Yucatan, construit la ordinul unei regine războinice
De ce ”războinica” descoperită pe Marte nu este reală. Fenomenul care stă la baza acestor ipoteze