În anul 1992, arheologii au descoperit, în timpul lucrărilor pentru o nouă linie de metrou din Mexico City, schelete a trei persoane. Investigaţiile au relevat faptul că, în zona unde a fost făcută această descoperire, în urmă cu câteva secole s-a aflat spitalul San José de los Naturales, construit de către spanioli pentru tratarea populaţiilor indigene. Totuşi, analizele au arătat că aceste schele aparţineau unor bărbaţi din Africa care au trăit în jurul anului 1500, iar asta înseamnă că aceştia au fost printre primii sclavi care au fost aduşi în cele două Americi, notează Ars Technica.
Dat fiind faptul că au fost răpiţi de acasă, transportaţi peste ocean şi exploataţi, identitatea celor trei persoane s-a pierdut în timp şi, după cum explică oamenii de ştiinţă, doar oasele mai pot spune povestea lor. Sclavia a fost un fenomen extrem de extins, într-un interval de 300 de ani, între 10 şi 20 de milioane de persoane ajungând din Africa în America.
Cele trei schelete aparţineau unor bărbaţi tineri, care aveau în jur de 25 de ani şi care, după cum arată urmele de pe oasele lor, au fost supuşi unor munci fizice intensive. Oamenii de ştiinţă explică faptul că cei trei bărbaţi aveau o stare de sănătate extrem de proastă, datorată malnutriţiei şi efortului depus.
Analiza dinţilor a relevat faptul că cei trei nu s-au născut în colonia spaniolă care a devenit Mexico City, ci, cel mai probabil, în vestul Africii. Pornind de la această informaţie cercetătorii sunt de părere că aceştia nu s-au născut în captivitate şi că au fost capturaţi înainte de a ajunge în colonii.
Un alt aspect interesant legat de aceşti bărbaţi arată că dinţii acestora au fost modificaţi, o practică care poate identificată şi la unele comunităţi din Africa modernă. Totuşi, date fiind secolele care au trecut şi dispariţia a numeroase grupuri etnice din Africa, oamenilor de ştiinţă le este aproape imposibil să stabilească originea bărbaţilor. Analizele genetice au relevat faptul că unul dintre bărbaţi este apropiat cu grup etnic Mende, în timp ce ceilalţi doi cu grupul Wambo, aflat, în prezent, în sudul Africii.
Studiul a fost publicat în Current Biology.
Citeşte şi:
400 de ani de la primul transport de sclavi în SUA. Cum a început această practică
Au supravieţuit ultimului comerţ cu sclavi şi şi-au construit propriul colţ de Africa în SUA