Oamenii de ştiinţă de la Centrul Polonez pentru Arheologie Mediteraneană al Universităţii Varşovia, Polonia, anunţă că au descoperit ruinele unei biserici medievale în situl arheologic Debre Gergis, aflat în nordul Etiopiei. Din cauza restricţiilor cauzate de către pandemia de COVID-19, activitatea arheologilor a fost restrânsă la doar opt zile, ceea ce i-a determinat pe aceştia să folosească drone pentru a obţine o cantitate mai mare de informaţii despre descoperirea făcută, notează The History Blog.
Credit foto: Centrul Polonez pentru Arheologie Mediteraneană al Universităţii Varşovia
La nivelul solului, în situl Debre Gergis sunt vizibile o serie de ruine ale unor construcţii specifice Imperiului Axumit, 100-940 era noastră, dintre acestea, un obelisc de şase metri marchează, conform oamenilor de ştiinţă, locul unui cimitir antic.
Legendele locale despre acest sit sugerează faptul că aici s-ar fi aflat o biserică creştină din perioada târzie a Imperiului Axumit, săpăturile efectuate au dus la descoperirea unor ziduri, despre care oamenii de ştiinţă presupun că au reprezentat zidurile exterioare ale respectivei biserici. De asemenea, săpăturile au dus la descoperirea unor grămezi de lemn, dar şi fragmente dintr-o absidă, o nişă semicirculară care închidea nava principală a unei biserici.
Credit foto: Centrul Polonez pentru Arheologie Mediteraneană al Universităţii Varşovia
Săpăturile au mai dus la descoperirea unei inscripţii în etiopiană şi a unor fragmente de ceramică; analiza preliminară a acestora sugerează faptul că acestea datează între anii 700-1100 era noastră.