Oule de struţ din Epoca Bronzului, opere de artă şi simbol al statusului social
Ouăle au fost de-a lungul timpului asociate cu renaşterea şi cu trecerea de la iarnă la primăvară şi, din această cauză, religiile şi culturile le-au folosit şi încă îl folosesc în practicile lor. Din această cauză, ele au fost folosite ca ofrande mortuare. Istoricii explică faptul că, în jurul Mării Mediterane, au existat rute comerciale care au facilitat comerţul cu ouă de struţ sculptate şi / sau pictate care erau depuse în mormintele familiilor bogate, notează The History Blog.
Oamenii de ştiinţă explică faptul că aceste ouă sunt clasificate în funcţie de motivele folosite pentru decorarea lor, dar şi în funcţie de motivele folosite. Un studiu recent, care a folosit o serie de instrumente ştiinţifice de ultimă oră arată faptul că este posibilă determinare tehnicilor folosite pentru realizarea acestor ouă, dar şi identificarea rutelor comerciale pe care acestea au fost vândute.
Credit foto: British Museum
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au folosit cinci ouă dintr-un mormânt etrusc din Vulci, datate între 625-550 înaintea erei noastre şi care în prezent se află în colecţia British Museum. Arheologii care le-au descoperit explică faptul că cei care au fost îngropaţi în acel mormânt proveneau dintr-o familie bogată, fapt semnalat de către cantitatea mare de bunuri aşezate lângă cei decedaţi.
„Întregul sistem de producţie al ouălelor de struţ decorate a fost mult mai complicat decât ne-am fi imaginat! De asemenea, am găsit dovezi care să sugereze că lumea antică era mult mai interconectată decât se credea anterior”, explică un cercetător al Universităţii Bristol, Regatul Unit.
Credit foto: British Museum
„Struţii mediteraneeni proveneau din estul Mediteranei şi din Africa de Nord. Folosind o varietate de indicatori izotopici, am putut distinge ouă depuse în diferite zone climatice (mai rece, mai umed şi mai cald, mai uscat). Ceea ce a fost cel mai surprinzător a fost faptul că ouăle din ambele zone au fost găsite pe site-uri arheologice din alte zone, ceea ce sugerează căi de comerţ mai extinse”, explică cercetătorii.
Citeşte şi:
De ce este acest ou special. Ai şanse de 1 la 1.000.000.000 să îl găseşti
Cele mai spectaculoase ouă din lume: ce pasăre depune aceste ouă uimitoare?