Arheologii din Slovacia au anunţat că au descoperit un vas de ceramică cu 500 de monede din secolul XVIII sub podeaua unei biserici din oraşul Obišovce, din estul ţării. Aceştia explică faptul că vasul a fost ascuns în fundaţia unei biserici renascentiste peste care a fost construită o nouă biserică în secolul XIX, notează The History Blog.
Analiza monedelor descoperite a relevat că acestea erau, în mare parte, monede speciale emise de către minele din Pincipatul Ungariei Superioare pentri a-şi plăti lucrătorii. Arheologii explică faptul că metale precum cuprul, fierul, argintul darşi unele pietre preţioase au fost exploatate începând cu secolul IX, atunci când triburile ungare au ajuns pe teritoriul actual al Slovaciei. De asemenea, în acest „depozit” au fost identificate o serie de monede din argint şi câteva monede din Polonia. Cele mai vechi monede descoperite au fost bătute în anul 1702.
Credit foto: KPU Košice
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că preotul şi locuitorii oraşului sunt cei care au colectat şi depozitat monezile, cel mai probabil într-o perioadă de nelinişte politică şi militară. Cel mai probabil, preotul a uitat de existenţa respectivelor monede sau nu a împărtăşit această informaţie cu alte persoane, astfel că, de-a lungul timpului. banii au rămas sub podeaua bisericii.
Citeşte şi:
Colecţia de monede a unor victime ale Holocaustului, descoperită în Ungaria
Un tezaur de monede medievale, descoperit în Danemarca
Monede vechi de peste 500 de ani, descoperite într-o localitate din Dâmboviţa
Descoperire impresionantă în Spania: vase din ceramică cu peste 1.300 de monede din perioada romană