Jason Price, un entuziast al arheologiei cu detectoarele de metale, a descoeprit cu un astfel instrument o broşă romană pe un câmp din Leasingham, Regatul Unit. „A fost ultimul câmp cercetat din acel week-end şi era arat, aşa că nu am avut vreo speranţă de a găsi ceva. Vă puteţi imagina surpriza mea când detectorul meu a început să bipăie. La vreo opt centimetri în jos am găsit ceva acoperit în noroi. La început am crezut că este o bucată de gunoi, dar pe măsură ce o curăţam, am rămas uimit. Acolo era o broşă în formă de cal. Tremuram. Am mai găsit monede înainte, dar niciodată aşa ceva. Absolut uimitor!”, a spus acesta conform The History Blog.
Analizele au arătat că broşa din aliaj de cupru este intactă şi că datează din perioada anilor 200-410 era noastră. Istoricii explică faptul că pentru romani caii reprezentau un motiv popular pentru broşe şi că majoritatea broşelor descoperite în Regatul Unit erau doar reprezentări bidimensionale, în general, aceste broşe reprezentau cai sau o pereche formată din cal şi călăreţ.
În ceea ce priveşte broşele care sunt reprezentări tridimensionale ale cailor, acestea au fost găsite, preponderent, în Europa continentală şi tind să fie foarte rare în cazul Regatului Unit. De asemenea, oamenii de ştiinţă precizează că majoritatea acestor broşe din Regat datează din perioada III-IV era noastră, în timp ce în Europa acestea datează din perioada secolelor I-II era noastră.
O broşă asemănătoare se află în custodia British Museum din Londra; în ceea ce priveşte broşa din Leasingham aceasta urmează să fie expusă în Collection Museum din Lincoln.
Citeşte şi: