În anii ’30, oamenii de ştiinţă de la Institutul Arheologic Carniege din Washington au descoperit un drum care leagă oraşele Cobá şi Yaxuná din peninsula Yucatan, Mexic. Datorită materialelor folosite pentru construirea drumurilor în această regiune, acestea au fost numite „drumuri albe”, iar motivul existenţei lor i-a fascinat pe cercetători.
Un studiu recent, în care au fost folosite excavaţiile dar şi observaţiile aeriene cu ajutorului lidarului, scanarea tridimensională cu ajutorul laserului, aduce noi dovezi legate de cine a ordonat construcţia acestuia. Travis Stanton, arheolog al Universităţii California Riverside, explică faptul că, cel mai probabil, construcţia drumului a fost ordonată de către K’awiil Ajaw, o regină maya războinică care a condus oraşul Cobá în urmă cu mai bine de 1.000 de ani, notează Live Science.
„Având în vedere natura belicoasă a monumentelor sale, este posibil să fi fost conducătorul care a extins drumul pentru a-şi extinde controlul către Yaxuná”, explică Stanton.
Oamenii de ştiinţă care au studiat cultura materială a civilizaţiei maya explică faptul că aceste „drumuri albe” erau comune pe întreg teritoriul controlat de către aceştia, dar cel dintre oraşele Cobá şi Yaxuná este cel mai lung şi a reprezentat un efort logistic masiv, atât în termeni de timp, dar şi de resurse.
Credit foto: Traci Ardren (University of Miami)/ Proyecto Sacbe Yacuna-Coba/ Cultural Heritage Engineering Initiative
„Avem tendinţa de a le interpreta ca un fel de activitate care să prezinte puterea unui regim politic, sau cel puţin, alianţa dintre două centre de putere”, explică Traci Ardren, arheolog al Universităţii Miami.
Istoricii sunt de părere că invazia oraşului Yaxuná de către Cobá a fost cauzată de către creşterea puterii militare şi politice a unui al treilea oraş: Chichen Itza. Acest oraş se afla la aproximativ 23 de kilometri de Yaxuna şi, conform dovezilor arheologice, acest oraş a reprezentat forţa politică principală din centrul Peninsulei Yucatan.
Moartea reginei K’awiil Ajaw a fost urmată de către scăderea puterii militare şi politice a oraşului Cobá. Arden explică faptul că Cobá era un oraş în care o singură familie deţinea monopolul asupra puterii politice, ceea ce înseamnă că creşterea sau scăderea influenţei în regiune depindea, într-o mare măsură, de o figură centrală puternică. În schimb, Chichen Itza a fost, conform dovezilor arheologice, un stat mai descentralizat, având mai multe centre de putere care se întindeau în toată America Centrală.