O sabie de 5.000 de ani, ”redescoperită” într-o mănăstire din Veneţia
Din când în când, oamenii de ştiinţă descoperă în colecţiile şi depozitele muzeelor artefacte care fie au fost clasificate anterior eronat sau care au fost pur şi simplu uitate. Un astfel de caz este cel al unei săbii cu o vechime de 5.000 de ani care a fost descoperită în colecţia de arme medievale a muzeului mănăstirii San Lorenzo din Veneţia, notează The History Blog.
Această descoperire a fost realizată de către Vittoria Dall’Armellina, o cercecetătoare a Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia, specializată în armele antice din Orientul Apropiat. Aceasta a remarcat că respectiva sabie scurtă nu semăna cu o sabie care a fost produsă în Evul Mediu, ci, mai degrabă cu sabiile antice care au fost realizate în estul Anatoliei.
Istoria acestei săbii este, din fericire, bine documentată în ultimele două secole, aceasta fiind trimisă de către Yervant Khorasandjian, un comerciant de artă, către Ghevond Alishan, preot catolic armean. Acesta din urmă a fondat mănăstirea San Lorenzo, de pe insula Sfântul Lazăr din Laguna Veneţiană.
Credit foto: Università Ca’ Foscari
Sabia descoperită de către Dall’Armellina este realizată, conform analizelor, dintr-un aliaj de cupru-arsenic, un material comun pentru săbiile din acea perioadă şi regiune. Arma nu este decorată sau gravată, iar oamenii de ştiinţă nu pot spune dacă aceasta a fost folosită în luptă sau în diferite ritualuri şi asta din cauza faptului că sabia a fost conservată impropiu de-a lungul timpului.
Citeşte şi: