Cea mai veche construcţie din lemn are peste 7.000 de ani
În anul 2018, pe şantierul construcţiei unei autostrăzi din Cehia au fost descoperite o serie de fragmente ceramice dintr-o fântână, analizele sugerând că acestea datau din perioada neolitică. Arheologii care au excavat acest sit au stabilit că are o structură formată din patru stâlpi de stejar, între care se aflau scânduri. Conform unor analize recente, lemnul folosit pentru această structură are aproximativ 7.275 ani, ceea ce înseamnă că această structură ar putea fi cel mai vechi obiect realizat din lemn din lume, notează Science Alert.
„Conform descoperirilor noastre, bazate în special pe datele dendrocronologice, putem spune că trunchiurile de copac pentru lemnul folosit au fost tăiate în anii 5255 şi 5256 înaintea erei noastre”, explică arheologul Jaroslav Pešk, cercetător al Centrului Arheologic Olomuc, Republica Cehă.
Oamenii de ştiinţă care au excavat bucăţile de ceramică dar şi lemnul cu care din care era realizată fântâna explică faptul că acesta se afla într-o stare de conservare foarte bună, dat fiind faptul că a stat pentru câteva ii de ani într-un sol îmbibat cu apă. Arheologii explică faptul că după 7.000 de ani încă pot fi observate urmele rămase de la prelucrarea lemnului de către tâmplarii preistorici.
„Poartă urme ale tehnicilor de construcţie utilizate în epoca bronzului şi fierului şi chiar în epoca romană. Nu aveam habar că primii fermieri, care aveau doar unelte din piatră, oase, coarne sau lemn, au putut prelucra suprafaţa trunchiurilor cu o asemenea precizie”, explică Jaroslav Pešk.
Studiul a fost publicat în Journal of Archeological Science.
Citeşte şi:
Care sunt cele mai vechi construcţii de lemn din lume?
Povestea prelucrării lemnului, un meşteşug învăţat din tată în fiu