Un ou intact din perioada romană, descoperit în Marea Britanie
Arheologii au descoperit un ou intact din perioada romană într-un sit arheologic aflat în Berryfields, din comitatul Buckinghamshire. Acest artefact neobişnuit este primul de acest fel din Marea Britanie şi cel de al doilea din întreaga lume, notează The History Blog.
În acest sit, arheologii au descoperit iniţial patru ouă din perioada romană, dar, din cauza fragilităţii a trei dintre acestea, a mai putut fi recuperat un singur ou. Celălalt ou a fost descoperit în Roma, în mormântul unui copil.
Credit foto: Oxford Archeology
Descoperirea acestui ou a fost realizată într-o groapă folosită pentru prepararea cerealelor pentru bere, oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceasta a fost folosită până în secolul trei ale erei noastre. După acest secol, locuitorii din regiune au folosit groapa ca o „fântână a dorinţelor”, aruncând în aceasta o multitudine de obiecte pe care arheologii încearcă acum să le recupereze.
Arheologul Edward Biddulph, de la Universitatea Oxford, explică faptul că ouăle erau asociate cu zeii Mercur şi Mithras, fiind de asemenea şi un simbol al renaşterii. Fragmente de coji de ouă au fost descoperite chiar şi în primele morminte romane.
Citeşte şi: