Grecii antici credeau că piramidele au fost construite cu ajutorul forţei fizice a sute de sclavi, teorie acceptată şi în zilele noastre. Teorii recente susţin că la construcţia piramidelor au contribuit şi artizani plătiţi, ale căror abilităţi erau la mare căutare şi care erau reuniţi într-o schemă organizaţională complexă, arată platforma Open Culture, citată de Mediafax.
Una dintre aceste sarcini artizanale a fost să lustruiască părţile exterioare ale monumentului până ar fi ajuns la un finisaj alb strălucitor, care să reflecte puternicul soare egiptean, dând monumentului o strălucire orbitoare.
„Odată ce piramida ar fi fost finalizată, ea ar fi trebuit să dea impresia că Giza este un oraş-port magic, scăldat în lumina soarelui”, susţine arheologul Mark Lehner, care prezintă într-un nou documentar procedeul prin care piramidele ar fi atins această strălucire: prin polişarea lor cu pietre mari, perfect plate.
Imaginile piramidei au fost reconstituite pentru un material difuzat de Smithsonian Channel.
În plus faţă de laturile sale strălucitoare, vârful său ar fi fost acoperit cu particule dintr-un metal preţios, asemănător aurului. „Nu este de mirare că oamenii care au văzut piramida ulterior, fără să ştie că această capodoperă a ingineriei umane a fost construită cu măiestria şi transpiraţia a mii de compatrioţi, au crezut că că cei care îi conduceau erau adevăraţi zei.
Marea Piramidă din Giza, numită şi piramida lui Keops, a fost construită acum aproximativ 4500 de ani şi este localizată pe Platoul Gizeh, în oraşul Gizeh / Giza, actualmente parte a capitalei Cairo. Este singura mare minune a lumii care nu necesită descrieri ale istoricilor din antichitate sau ale poeţilor. Ea este cea mai veche şi totuşi singura care a supravieţuit timpului.