Testele ADN confirmă: un schelet găsit sub un ring de dans din Rusia aparţine unui general preferat de Napoleon
În iulie, o echipă internaţională de arheologi francezi şi ruşi, care a făcut excavaţii sub fundaţiile unui ring de dans aflat în Smolensk (la 400 de kilometri de Moscova), a anunţat descoperirea unui schelet cu un picior, despre care au presupus de la început că aparţine lui Charles Étienne Gudin, unul dintre generalii îndrăgiţi de către Napoleon, potrivit BBC.
Existenţa unor urmaşi ai generalului a permis efectuarea unor teste ADN care au confirmat faptul că scheletul îi aparţine într-adevăr.
„ADN-ul se potriveşte 100%. Nu mai există niciun dubiu”, a afirmat arheologul francez Pierre Malinowski, care a condus echipa care a făcut descoperirea.
Potrivit istoricilor, Charles Etienne Gudin a luptat în timpul campaniei din Rusia condusă de către Napoleon.
În august 1812, a fost lovit de o ghiulea de tun în apropierea oraşului Smolensk. A fost nevoit să-şi amputeze piciorul şi a murit trei zile mai târziu, în urma unei cangrene, la vârstă de 44 de ani. Inima i-a fost readusă în Franţa şi a fost depusă într-o capelă din cimitirul parizian Père Lachaise. Totodată, Napolen a ordonat sculptarea numelui generalului pe Arcul de Triumf din Paris şi redenumirea unei străzi din capitala Franţei după el. În acest fel a vrut să îl onoreze pe cel pe care îl cunoştea din copilărie şi care i-a fost mai târziu coleg la şcoala militară din Brienne, în regiunea Champagne.
Campania lui Napoleon din 1812 din Rusia s-a încheiat în mod dezastruos în luna decembrie a anului respectiv. Armata sa alcătuită din 400.000 de soldaţi, consideraţi imbatabili şi apţi de a obţine o victorie rapidă, a fost nevoită să se retragă din Moscova, pe care o cuceriseră, dar în care nu puteau supravieţui.
Într-o scrisoare de atunci în care a promis „să arunce în aer Kremlinul”, Napoleon şi-a expus frustrarea legată de campanie, cu armata sa răvăşită de boală, frig şi foame: „Cavaleria mea este în zdrenţe, o mulţime de cai mor”.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Ce mânca armata lui Napoleon pe frontul de luptă?
Napoleon, o legenda fara sfarsit
Începutul sfârşitului: Ziua în care Napoleon îşi începea exilul