Bijuterii romane descoperite într-un mormânt din Caucazul de Nord

16 11. 2019, 08:41

În mormântul unei femei din situl arheologic Zayukovo-2, din Caucazul de Nord, zonă care a fost locuită de populaţiile alane, au fost descoperite bijuterii de origine roamnă, notează The History Blog. Mormântul femeii făcea parte dintr-un mormânt comun folosit de o familie între secolele I-II era noastră, conform artefactelor descoperite la faţa locului.

„Avea două inele pe degete fabricate cu ajutorul unei tehnologii destul de complexe”, explică Anna Kadieva, arheolog şi conducătoarea unei expediţii în situl arheologic Zayukovo-2.

Confrom dr. Kadieva, nu exsită urmă de îndoială că respectivele bijuterii sunt de origine romană. Ea explică faptul că „acestea erau  scumpe pentru vremea respectivă şi de nepreţuit pentru lumea barbară, deoarece nu a existat o producţie de sticlă în Caucazul de Nord”.

Asupra femeii au fost descoperite o serie de mărgele din sticlă şi carneol, un mineral din familia cuarţului; un pandantiv din ametist şi două inele, dintr-un material transparent, sticlă cel mai probabil, în care fuseseră inserate o serie de fibre aurii.

Credit foto:  Kabardino-Balkarian State University

Arheologii sunt de părere că femeia în mormântul căreia au fost descoperite aceste bijuterii era soţia sau o rudă apropiată a unei căpetenii sau a unui războinic important, judecând după valoarea materială a acestora. Arheologii sunt de părere că densitatea de obiecte de origine romană într-un spaţiu atât de ]ndepărtat este un indicator important al puterii materiale pe care respectiva familie o deţinea şi că ar putea să arate o modă printre elitele alanilor de a folosi obiecte de import pentru a-şi arăta puterea.

Alături de femeie a fost descoperit şi un bărbat, cel mai probabil războinic, după cum au dedus arheologii din obiectele cu care acesta a fost îngropat: o fibulă cu inscripţia AVCISSA, însemnul fabricantului, şi un căpăstru de cal. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că bărbatul din mormânt a fost un războinic care a luptat pentru Roma, dar nu exclud posibilitatea ca aceste obiecte să reprezinte o pradă de război.

Citeşte şi:

Bijuterii de aur de 2.500 de ani descoperite în Marea Britanie arată legături mai strânse a insulei cu Europa continentală

O comoară istorică, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Londra. ”Sunt de-a dreptul fascinante” – FOTO

O nouă analiză asupra oaselor războinicilor din vestul Europei medievale scoate la iveală un detaliu important

O cameră funerară de 2.600 de ani, plină de bogăţii, atestă legături foarte strânse între societăţile antice europene – GALERIE FOTO