Ruinele unei bazilici de la începutul creştinismului, transformate în muzeu subacvatic
În anul 2014, cu ajutorul unor fotografii ale lacului Iznik, cunoscut în antichitate drept lacul Ascanius, au fost descoperite ruinele unei bazilici din secolul secolul IV care, conform arheologilor, a fost înghiţită de ape în secolul VIII. Acum, aceste ruine au fost deschise publicului sub forma unui muzeu subacvatic care poate fi „vizitat” cu ajutorul echipamentului special de scufundări, notează The History Blog.
Biserica patronată de către sfântul Neofit a fost construită în secolul IV, pe malul lacului despre care să crede că a reprezentat locul martiriului său. Din cauza unui cutremur care a afectat regiunea Niceea în anul 740 era noastră, bazilica a fost scufundată în apele lacului.
Din anul 2014, atunci când a fost descoperită, arheologii subacvatici au descoperit o serie de dovezi care susţin teoriile conform cărora Biserica a reprezentat un loc de perelinaj în Antichitate şi Evul Mediu Timpuriu. Artefactele descoperite acolo sugerează faptul că cavalerii scoţieini au fost primii pelerini străini care s-au rugat în această biserică.
Cercetătorii sunt de părere că bazilica a fost construită pe fundaţia unei contrucţii anterioare, cel mai probabil vorbim despre un templu pre-creştin sau de o clădire publică. Arheologii au descoperit o serie de monede emise de către împăratul roman Antoniu Pius (138-161 era noastră).
Citeşte şi: