În general, mass media relatează poveştile descoperirii mormintelor unor faroni, mari preoţi sau nobili care au trăit în perioada Egiptului Antic. Mulţimea de artfacte, metalele preţioase folosite la confecţionarea acestora reprezintă indicatori cât se poate de clari în ceea ce priveşte satusul social al ocupantului respectivului mormânt. Săpăturile în apropierea necopolei Saqqara arată o poveste diferită, arătând că, în funcţie de resursele financiare ale familiilor decedaţilor şi priceperea artiştilor, clasele sociale inferioare încercau să imite ritualurile funerare practicate de faroni şi apropiaţii acestora, notează Science Alert.
Arheologii au descoperit câteva zeci de morminte cu o vechime mai mai mare de 2.000 de ani în apropierea necropolei Saqqara care, în comparaţie cu mormintele faronilor sau ale marilor preoţi, sunt copii palide. Această calitate îndoilnică a lucrărilor i-a făcut pe arheologi să concluzioneze că aceste morminte ar aparţinemuncitorilor sau personelor din clasa de mijloc şi nu elitelor politice ale Egiptului Antic.
„Mare parte din mumiile descoperite în ultimul sezon (n.r. de excavaţii) sunt foarte modeste”, a declarat egiptologul Kamil Kuraszkiewicz, de la Universitatea din Varşovia.
Acesta explică că mumiile descoperite în timpul acestor săpături trecuseră doar prin etapele de bază ale procesului de mumificare şi fuseseră aşezate direct în nisipul deşertului.
Aceste mumii modeste, dacă putem să le numim aşa, au fost descoperite în apropierea necropolei Saqqara, folosită de către dinastiile faraonice şi nobilii are au trăit în Mephis de-a lungul a mai multe mii de ani.
Mare parte dintre mumiile descoperite se află într-o stare avansată de descompunere din cauza condiţiilor în care au fost îngropate, a hoţilor şi, în mod inevitabil, a nepriceperii artizanilor care au creat sarcofagele şi a celor care au mumificat cadavrele. Totuşi, arheologii au descoperit o mumie şi un sarcofag care au putut fi studiate şi care au putut oferi informaţii despre riturile funerare ale claselor inferioare.
Sarcofagul descoperit era alb şi hieroglifele pictate pe el nu ofereau nicio informaţie legată de persoana care fusese depusă în interior. De fapt, după cum explică Kuraszkiewicz, acestea nu aveau un sens anume. „Aparent, artizanul care le-a pictat nu putea citi şi poate a încercat să recreeze ceva ce văzuse înainte. În orice caz, unele dintre formele pictate nu sunt semne hieroglife şi desenul nu formează un text coerent”, explică arheologul. De asemenea, în apropierea sarcofagului au fost găsite două figurine ale zeului Anubis pictate în albastru, indiciu că artistul care le-a realizat nu era familiar cu normele după care zeul era reprezentat.
Arheologii polonezi care au săpat în apropiere de Saqqara au descoperit până în prezent aproximativ 500 de morminte ale oamenilor obişnuiţi. Şi deşi acestea nu oferă noi informaţii despre arta şi ritualurile funerare ale egiptenilor antici, cu siguranţă oferă mai multe informaţii despre stratificarea socială a acestei societăţi.
Citeşte şi:
Misterul ”Mumiei care ţipă” a fost rezolvat după 132 de ani
Un fenomen straniu afectează cele mai vechi mumii din lume
Arheologii au descoperit o mumie conservată remarcabil de bine