Excavaţiile arheologice desfăşurate în Piaţa Ostiente au dus la descoperirea rămăşiţelor unei femei şi ale unui bebeluş. Aceste săpături au fost realizate înaintea instalării unei noi reţele electrice în zonă. Examinarea oselor femeii, în special a pelvisului acesteia, a relevat faptul că aceasta născuse cu puţin timp înainte de a muri, notează The History Blog.
Arheologii sunt de părere că aceasta a murit în timpul naşterii şi că a fost îngropată împreună cu copilul care a murit la scurt timp sau care s-a născut mort. Analiza oaselor sugerează că femeia avea în jur de 30 de ani. În jurul oaselor au fost descoperite o serie de cuie din fier, arheologii explicând că acestea proveneau de la sicriul de lemn în care cei doi au fost puşi înainte de a fi îngropaţi.
Piaţa Ostiene se dovedeşte a fi un sit arheologic extrem de prolific, luna trecută fiind descoperite şi osemintele unui bărbat care avea între 30 şi 40 de ani în momentul morţii. Mormântul acestuia se află pe Via Ostiense, drumul consular care lega Roma de portul Ostia, în apropierea necropolei Ostiense, construită în secolul I al înaintea erei noastre.
Credit foto: Special Superintendency of Rome
Cel mai faimos ocupant al necropolei Ostiene este Gaius Cestius, un magistrat şi tribun al poporului al cărui mormânt se află într-o piramidă cu baza de 22 de metri şi înălţimea de 27 de metri. Ostiene a fost folosit până în perioada Antichităţii târzii, dar, după cum explică istoricii, în secolele IV-VI a ajuns să fie folosit de către cei mai săraci dintre locuitorii Romei, lucru reflectat şi de faptul că în preajma scheletelor nu au fost identificate ofrande sau bijuterii.
Citeşte şi:
Roma Antică, 6 întrebări cheie şi răspunsurile la acestea
Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!
Motivul ciudat ce stătea la baza asasinărilor împăraţilor din Roma antică