Erupţia Vezuviului din anul 79 al erei noastre a dus la acoperirea oraşului Pompeii şi a împrejurimilor sub un strat de lavă şi cenuşă vulcanică. Acest strat a conservat într-o mare măsură un mare număr de artefacte pe care istoricii le folosesc pentru a reconstrui modul în care viaţa de zi cu zi se desfăşura înaintea zilei de 24 august a anului 79.
Una dintre aceste descoperiri care se dovedeşte de un real ajutor în reconstituirea vieţii urbane este o inscripţie descoperită într-un mormânt în anul 2017. Această inscripţie face trimitere la un banchet cu 6.840 de invitaţi, organizat cu ocazia ajungerii la maturitate a unui tânăr dintr-o familie bogată, notează Live Science.
Inscripţia descrie banchetul pe care, după cum teoretizează arheologii, Gnaeus Alleius Nigidius Maius, fiul adoptiv al lui Marcus Alleius Minius, l-a organizat cu prilejul împlinirii vârstei necesare de a purta „toga virilis”. La acest bachet au participat 6.840 de inivitaţi, iar o parte din distracţie a fost oferită de către 416 gladiatori care s-au luptat.
Pornind de la numărul de invitaţi, arheologii au putut aproxima populaţia pe care Pompeii a avut-o în perioada sa de glorie. Oamenii de ştiinţă explică faptul că astfel de evenimente sociale erau rezervate bărbaţilor majori cu drepturi politice, care reprezentau între 27% şi 30% din populaţia oraşului. În aceste condiţii, arheologii au ajuns la concluzia că Pompeii-ul ar fi putut avea în jur de 30.000 de locuitori.
Inscripţia de pe mormânt arată că cel îngropat acolo se implica şi într-o serie de acte de caritate, mai ales în perioadele în care foametea punea în pericol viaţa cetăţii. Arheologii care au descifrat inscripţia au aflat că patricianul vindea grâul la preţuri mai mici şi chiar distribuia pâine celor aflaţi în nevoie.
Aceeaşi inscripţie face trimitere şi la revolta care a avut loc în anul 59 al erei noastre în timpul unor jocuri de gladiatori, aceasta a fost menţionată şi de către istoricul antic Tacitus în lucrările sale. Inscripţia spune că împăratul Nero a pedespsit oraşul prin relocarea şcolilor de gladiatori din Pompeii şi, mai important, prin exilarea unora dintre liderii revoltei.
Massimo Osanna, directorul Parcului Arheologic Pompeii a publicat un articol despre această inscripţie în numărul din 2018 al Journal of Roman Archaeology.
Citeşte şi:
”Instrumentarul” unui magician, descoperit în Pompei
O descoperire FASCINANTĂ a fost făcută printre ruinele oraşului antic Pompeii – FOTO+VIDEO