Descoperire-record a unui tezaur cu monede din perioada normandă în Anglia
În timpul lunii ianuarie, pe terenul unei ferme din Somerset, Regatul Unit, o echipă de căutători, formată din Adam Staples şi Lisa Grace, a descoperit un tezaur de monede din perioada normandă. Recent, arheologii au declarat că acest tezaur este cel mai mare de acest tip descoperit pe teritoriul Angliei, notează The History Blog.
Cei doi căutători se aflau pe un câmp împreună cu prietenii lor, cărora încercau să le explice modul de funcţionare al echipamentelor folosite, atunci când detectoarele de metal au indicat prezenţa unui obiect metalic în sol. Atunci când au dezgropat-o au descoperit că aceasta era o monedă din argint cu efigia lui William Cuceritorul. Iar în decursul următoarelor trei ore, căutătorii au mai descoperit câteva mii, pe care, conform normelor legale, le-au predat Muzeului Britanic.
Mare parte din monedele descoperite sunt penny de argint cu efigia lui William Cuceritorul, care a domnit asupra Angliei între 1066-1087 era noastră, precum şi cu efigia ultimului rege anglo-saxon: Harold al II-lea, care a domnit doar câteva luni în anul 1066. Din cauza domniei extrem de scurte, monedele emise cu chipul său sunt extrem de rare. În acest tezaur de peste 1.000 de monede, au fost găsite şi jumătăţi de penny şi chiar unele monede care provin din monetării cu însemne necunoscute anterior.
Gareth Williams, curator al Muzeului şi expert în numismatica medievală timpurie, explică faptul că acest tezaur de 2.528 monede este neobişnuit de mare şi că aruncă o lumină asupra dezbaterii dintre continuitate şi schimbare în perioada anilor cucerii normande. Astfel, aceste monede îi pot ajuta pe istorici să înţeleagă mai bine modul în care normanzii au schimbat societatea anglo-saxonă.
Monedele descoperite în Somerset prezintă o îmbinare a simbolisticii folosite pentru cele emise pentru Harold al II-lea şi William Cuceritorul, teoria de lucru fiind că această decizie a fost luată pentru a facilita recunoaşterea valorii acestor monede în rândurile populaţiei anglo-saxone.
În ceea ce priveşte valoarea monedelor descoperite, istoricii sunt de părere că acestea ar fi permis în epoca medievală achiziţionarea a cel puţin 500 de oi. O precizare făcută de istorici este legată de starea de nesiguranţă generală experimentată în epocă, care adesea îi determina pe indivizi să îşi ascundă economiile în pământ.
Citeşte şi:
Cum au ajuns mormintele descedenţilor vikingilor în Sicilia? Specialiştii au o explicaţie clară