Descoperit în urma unor excavaţii făcute în 2015 în mormântul Marchizului de Haihun din provincia Jiangxi (în estul Chinei), artefactul a fost analizat de către o echipă condusă de Huang Luqi, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din China. Acesta a anunţat recent că artefactul este o rădăcină procesată de rehmannia, o plantă comună în medicina tradiţională chineză, potrivit agenţiei de stat Xinhua.
Cercetătorii estimează că este cea mai veche mostră de medicament procesat pe bază de plante găsită până acum în China.
Huang a precizat că echipa sa a folosit o serie de tehnologii, precum microscopia, spectrometria de masă şi reconstrucţia tridimensională, pentru a analiza proba şi a descoperit că este o rădăcină de rehmannia, acoperită cu zaharoză şi amidon.
Potrivit lui Peng Huasheng, membru al echipei de cercetare, zaharoza şi amidonul ar fi fost aplicate pentru a reduce gustul amar şi mirosul neplăcut al plantei.
Mostra are o semnificaţie importantă pentru studiul tehnicilor de prelucrare a leacurilor în medicina tradiţională chineză, a precizat Huang.
Mormântul Marchizului de Haihun este parte a celui mai complet cimitir din China al Dinastiei Han de Vest. Săpăturile arheologice începute în 2011 au scos la iveală, până în prezent, mai mult de 10.000 de piese de patrimoniu, inclusiv un presupus portret al lui Confucius.
Marchizului de Haihun a fost Liu He, nepotul împăratului Wu din Dinastia Han. Liu He a domnit şi el ca împărat, însă pentru numai 27 de zile. A fost detronat din cauza incapacităţii sale de a cârmui, fiind ulterior trimis să guverneze mica provincie Haihun, în nordul regiunii Jiangxi. Aici a şi decedat în anul 59 î.Hr, la vârsta de numai 33 de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Faţa crudă a medicinei naturiste