Cel mai mare sit de sacrificare a copiilor, descoperit în Peru. ”Oriunde sapi, există un copil”
Arheologii au săpat în ultimul an într-un sit uriaş de sacrificare din Huanchaco, o staţiune turistică la nord de capitala Lima.
„Este cel mai mare sit de sacrificare a copiilor care a fost găsit până acum”, a precizat marţi arheologul-şef Feren Castillo, citat de France24.
Potrivit arheologului, copiii aveau vârste cuprinse între 4 şi 14 ani şi au fost sacrificaţi ca parte a unui ritual de onorare a zeilor civilizaţiei Imperiului Chimu.
„Au fost sacrificaţi pentru a potoli fenomenul El Nino (catastrofe naturale care ar fi fost provocate de către zeii mânioşi, conform credinţei civilizaţiei pre-columbiene n.r)”, a afirmat Feren Castillo, precizând că există indicii că aceştia ar fi fost ucişi într-o perioadă ploioasă.
Rămăşiţele copiilor au fost găsite într-o poziţie orientată spre mare, iar unii mai aveau pielea şi părul.
„Este incontrolabil, chestiunea aceasta cu copiii. Oriunde săpaţi, există altul (rămăşiţe ale unui copil sacrificat n.r.)”, a adăugat arheolog-ul şef, fiind convins că încă mai au de descoperit.
Huanchaco a fost locul unde au fost sacrificaţi mulţi copii în timpul Imperiul Chimu, al cărei apogeu a fost atins între anii 1200 şi 1400.
Iniţial, arheologii au descoperit o groapă comună, în sit-ul din Pampa la Cruz, în iunie 2018, dezgropând 56 de schelete de copii.
Pampa la Cruz se află la distanţă mică de Huanchaquito, unde rămăşiţele a 140 de copii sacrificaţi şi a 200 de lame au fost găsite în aprilie 2018. Urmele de tăietură care treceau prin stern şi coastele deplasate sugerau că atât copiii, cât şi lamele au avut pieptul deschis, probabil în timpul înlăturării ritualice a inimii.
Civilizaţia Chimu s-a întins de pe coasta de nord a statului Peru până în Ecuadorul de astăzi, însă a dispărut brusc în 1475 după ce a fost cucerit de către Imperiul Inca.
Vă recomandăm să citiţi şi: