Institutul African pentru Explorare Marină şi Educaţie (AIMURE) a descoperit epava vasului Haarlem, naufragiată în data de 25 martie 1647, în nisipul unei plaje din Africa de Sud, notează Fox News.
Istoricii sunt de părere că naufragiul navei Haarlem a jucat un rol important în istoria colonială a acestei ţări. Mai exact, după producerea naufragiului, 58 dintre călătorii aflaţi la bordul vasului au folosit alte vase pentru a se reîntoarce în Europa, în timp ce restul de 62 au rămăs în urmă pentru a recupera mărfurile şi materiale care puteau fi recuperate de pe vas. Însemnările istorice şi urmele arheologice arată că aceştia au construit o aşezare, Fort Zandenburch, unde au trăit pentru aproximativ un an şi chiar că au intrat în contact cu populaţiile indigene.
După ce şi grupul care a rămas în Africa pentru un an s-a întors în final în Europa, Compania Olandeză a Indiilor de Est a decis să construiască o aşezare pe locul fortului iniţial, aceasta urmând să servească drept popas pentru navele care se află în tranzit prin zonă. De-a lungul timpului, această aşezare s-a extins şi a devenit oraşul modern Cape Town.
Arheologii au căutat pentru mai bine de 20 de ani urme ale acestei epave, ei reuşind să le găsească în nisipul plajelor din suburbia Table View a oraşului Cape Town, la 3-5 metri sub fundul mării.
Pornind de la jurnalul unuia dintre locuitorii Fortului Zandenburch, precum şi o serie de studii geologice şi excavaţii experimentale, arheologii sunt „95% siguri că locul naufragiului a fost identificat”. „Dovada ultimă a descoperiri a locului va fi reprezentată de către descoperirea celor 19 tunuri şi a celor patru ancore care, conform însemnărilor istorice, au fost lăsate la locul naufragiului”, este scris într-un comunicat al AIMURE.
Citeşte şi:
În căutarea comorilor scufundate
Detaliile oribile ale primei nave scufundate cu sclavi înlănţuiţi la bord
Ce sunt enigmaticele „cercuri ale zânelor” din Africa? Un cercetător propune o nouă explicaţie