Un fragment al unei diplome militare din bronz prin care posesorului, un soldat al unităţilor auxiliare ale Imperiului Roman, îi erau acordate cetăţenia romană completă şi o eliberarea din serviucul militar după 25 de ani, notează The History Blog.
Conform istoricilor specializaţi în istoria romană, acest tip de diplomă îşi extindea efectele juridice nu doar asupra posesorului, care îşi încheiase servicul militar ci şi asupra soţiei şi copiilor acestuia. Astfel, bărbaţilor care serveau în armata romană le era interzisă căsătoria , dar existau numeraoase cazuri în care această interdicţie era încălcată. În aceste cazuri, soţiilor şi copiilor li se acorda cetăţenia romană prin intermediul aceluiaşi document.
Fragemntul descoperit la Deultum este destul de mic având laturile de aproximativ patru centimetri, dar, în ciuda acestui aspect, a putut oferi arheologilor destule informaţii pentru a putea să descifreze natura documentului din care făcea parte. În urma analizei, istoricii au ajuns la concluzia că diploma de bronz din care fragementul făcea parte era o copie a decretului împăratului Adrian (76-138 era noastră) emis pe data de 17 iulie 122 pentru eliberarea cu onoruri de serviciul militar a militarilor în provincia Dacia Inferior, guvernată în acea perioadă de Cocceius Naso.
Oraşul Deultum a fost fondat în anul 70 al erei noastre, fiind prima colonie romană de pe teriotoriul actual al Bulgariei, pentru veteranii din Legiunea a VII-a Augusta, ocupând o poziţie strategică cu acces direct la Golful Burgas şi Marea Neagră.
Legiunea a VII-a, rebotezată mai târziu de către Octavian Augustus „Augusta”, a fost una dintre cele mai vechi legiuni romane, luptând în campaniile lui Cezar din Galia sau Egipt. Împăratul roman Vespasian a fost cel care a permis stabilirea soldaţilor care l-au sprijinit în timpul Anului celui Patru Împăraţi, primul război civil roman de la preluarea puterii de către Octavian Augustus. Din excavaţiile efectuate la faţa locului, istoricii au stabilit că această aşezare se bucura de tot confortul lumii romane: temple dedicate zeităţilor greco-romane şi locale, băi publice, canalizare ş.a.
Citeşte şi:
Mormântul împăratului Augustus, vechi de 2.000 de ani, va fi restaurat
Originea numelor legiunilor romane. Trei dintre ele au făcut istorie pe teritoriul Daciei