În timpul excavaţiilor sub biserica Sfântul Apostol Andrei din Barczewo, o echipă de arheologi de la Universitatea Gdansk a descoperit o cană din ceramică în care se aflau în jur de 1.000 de monede din argint, notează The History Blog.
Arheologii efectuau săpături în prezbiteriul bisericii Sfântul Apostol Andrei din oraşul Barczewo , aflat în voievodatul Varmia, unde au descoperit cele 1.000 de monede. Din analiza acestora a reieşit că se aflau într-o stare destul de bună de conservare. De asemenea, experţii au putut spune că mare parte din respectivele monede au fost bătute cu imaginea regelui Sigismund al III-lea Vasa. Aceasta a domnit ca rege al Poloniei şi Mare Duce al Lituaniei între 1587 şi 1632, dar şi ca rege al Suediei între 1592-1599.
Istoricii care au analizat monedele descoperite au ajuns la concluzia că acestea au fost aşezate sub podea chiar de către călugării bisericii. Dr. Koperkiewicz, unul dintre experţii care au lucrat la acest proiect, explică că monedele au fost ascunse de către călugării bernardini, o branşă a călugărilor franciscani, din taxele colectate de către episcopii din zonă.
Biserica Sfântului Apostol Andrei din Barczwo a fost construită în secolul XIV de către Ordinul cavalerilor teutoni, ca mănăstire franciscană. Asemenea altor mănăstiri franciscane, aceasta a fost părăsită în timpul Reformei. A fost restaurată şi refolosită după această perioadă de către călugării bernardini, la invitaţia lui Andrei Bathory.
Citeşte şi: