Home » Istorie » Un observator astronomic care a transmis imagini cu prima aselenizare funcţionează şi în prezent

Un observator astronomic care a transmis imagini cu prima aselenizare funcţionează şi în prezent

Un observator astronomic care a transmis imagini cu prima aselenizare funcţionează şi în prezent
Publicat: 23.07.2019
În timpul misiunii Apollo 11, oamenii de ştiinţă de la NASA numeau observatorul din Parkes, Australia „Antena” (The Dish).

În jur de 600 de milioane de oameni au privit în direct manevrele de aselenizare ale misiunii Apollo 11, dar pentru a face posibilă asta, NASA a avut nevoie de trei observatoare astronomice. Unul dintre acestea este observatorul astronomic din Pekes, Australia,care la 50 de ani de la aselenizare încă este în uz, notează Reuters.

Observatorul astronomic din Perkes, Australia se află la 360 kilometri vest faţă de Sydney şi a fost selectat în urmă cu 50 de ani, împreună cu alte două observatoare astronomice: Goldstone din California şi Honeysuckle din Canberra să transmită imaginile aselenizării în timp real. 

Imaginile primite de la ele trei observatoare erau alternate la fiecare opt minute, totuşi, calitatea superioară a celor primite de la Observatorul Perkes i-a adus numele de „Antena”, „The Dish”, pe perioada transmisiei.

Responsabilul pentru supravegherea instrumentelor ştiinţifice şi transmiterea semnalului în acea zi a fost David Cooke, inginer al radiotelescopului. El a fost cel a a asigurat transmiterea imaginilor dinspre Lună către restul lumii pe toată perioada transmisiunii televizate. „Abia atunci (n.r după ce se terminase transmisia) am realizat ce lucru uimitor se întâmplase, erau doi oameni care mergeau pe Lună şi un al treilea care îi aştepta”, povesteşte Cooke.

Radiotelescopul din Perkes a fost dat în folosinţă în luna octombrie a anului 1961, având un diametru de 64 de metri, fiind, după părerea experţilor, unul dintre cele mai mari observatoare astronomice cu o singură antenă din emisfera sudică.

„Antena” se află în uz chiar şi în prezent. Acestă situaţie se datorează faptului că, de-a lungul timpului, acestui instrument ştiinţific i-au fost aduse îmbunătăţiri tehnologice constante. Oamenii de ştiinţă care administrează şi folosesc antena acestui observator estimează că din 1961 şi până în prezent, sensibilitatea acesteia a crescut de 10.000 ori.

 

Citeşte şi:

Sistemul ce ar putea duce omenirea pe Marte: NASA a finalizat testele propulsorului cu ioni

NASA a anunţat numele noii misuni spaţiale de pe Lună

NASA şi ESA au stabilit locul de amplasare al Lunar Gateway, o staţie spaţială lunară

Luna emite pulsuri de lumină şi nimeni nu ştie de ce

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase