O echipă formată din arheologi, studenţi şi voluntari de la Departamentul de Antichităţi a Universităţii Tehnologice din Cipru şi Laboratorul de Studii Arheologice Maritime al Universităţii din Cipru au descoperit recent epava unei nave din perioada romană, notează Live Science.
Arheologii au anunţat că în apele din largul oraşului Protaras au descoperit epava unei ambarcaţiuni romane. Această descoperire a fost prezentată de către Departamentul Antichităţilor ca fiind prima „epavă romană neperturbată” care a fost descoperită pe teritoriul Ciprului.
Studierea iniţială a navei naufragiate a scos la iveală o mulţime de amofore, vase ceramice folosite pentru transportul marin în lumea antică, fapt care sugerează că vasul a fost folosit pentru expedierea diferitelor produse. Corabia ar fi putut fi utilizată pentru negoţul cu vin, cereale sau ulei de măsline, judecând după zona în care a fost identificată şi ce se ştie despre liniile de aprovizionare ale Imperiului Roman din Marea Mediterană.
Departamentul Antichităţilor a dezvăluit faptul că arheologii au ajuns la concluzia că amforele descoperitele la locul epavei ar putea să provină din Siria şi Cilicia, provincii anexate de către Imperiul Roman.
Oamenii de ştiinţă care au lucrat la descoperirea acestei epave şi care au analizat artefactele recuperate sunt de părere că munca lor poate oferi o nouă perspectivă şi noi informaţii asupra naturii transportului maritim şi a relaţiilor comerciale dintre Cirpu şi restul teritoriului administrat de către Imperiul Roman.
Citeşte şi:
Placerile romanilor – Imperiul de larg consum
Saturnalia, celebra şi bizara sărbătoare romană în care sclavii şi stăpânii inversau rolurile
Cum Imperiul Roman a putut deveni puternic cu ajutorul imigranţilor
Baiae, unul dintre cele mai bogate oraşe ale Imperiului Roman se află acum pe fundul mării