Arheologii au descoperit, în vestul Chinei, urme ale consumului de marijuana care datează de 2.500 de ani.
O echipă de arheologi care a realizat o serie de săpături în cimitirul Jirzankal, cunoscut şi sub numele de cimitirul Quman, amplasat pe Platoul Pamir, din vestul Chinei, a descoperit dovezi ale consumului de
marijuana în scopuri recreaţionale care datează de acum 2.500 de ani, notează Live Science.
Arheologii au descoperit urme de cannabis carbonizat cu o concentraţie mare de THC, tetrahidrocanabinol, în nişte vase folosite pentru arderea tămâii. Aceste vase ritualice au fost descoperite în preajma unor morminte.
Atunci când au fost descoperite vasele, oamenii de ştiinţă au identificat nişte urme ale unui reziduu „misterios”, testele ulterioare dovedind că era vorba de cannabis. „Spre încântarea noastră, am identificat o serie de biomarkeri aparţinând
cannabisului”, a declarat Yiming Yang, profesor din cadrul Departamentului de Arheologie şi Antropologie al Universităţii Academiei Chineze de Ştiinţe.
Oamenii de ştiinţă au aflat, în urmă cu câteva decenii, că oamenii din actualul est al Chinei cultivau cannabisul începând cu anul 3.500 înaintea erei noastre, fiind folosit însă pentru a produce ulei şi fibre pentru textile. Nu au fost descoperite dovezi că aceleaşi populaţii care foloseau cannabisul pentru ulei şi fibre l-ar fi folosit şi pentru propietăţile sale halucinogene.
Reziduurile descoperite recent în arzătoarele de tămâie arată că plantele de marijuana cu un conţinut mare de THC erau selectate pentru a fi consumate în cadrul unor ritualuri religioase mortuare. Arheologii au teoretizat că propietăţile halucinogene ale cannabisului erau folosite pentru a comunica cu divinitatea sau cei decedaţi.
Citeşte şi:
Care este diferenţa dintre cannabis şi marijuana?
Ţările în care se fumează cel mai mult marijuana. Pe ce loc se află România? (Hartă)
Cercetătorii au descoperit cheia ce permite tratarea dependenţei de canabis: o moleculă din creier! (VIDEO)