De la prima femeie care a făcut cascadorii în filmele de la Hollywood la prima femeie care a făcut cascadorii aviatice sau prima femeie care a participat la cursele cu maşini de mare putere, istoria oferă o mulţime de poveşti ale unor femei care împotriva normelor şi a restricţiilor sociale au reuşit să facă performanţă în domenii în care femeile nu aveau acces. History a creat o listă cu şapte femei temerare care au intrat în istorie datorită curajului şi faptelor lor ieşite din comun.
Bessie Coleman a fost prima femeie de culoare care a reuşit să piloteze avioane pentru show-urile aviatice din Statele Unite ale Americii. Poveste ei fascinantă începe în Chicago, acolo unde lucra în industria frumuseţii şi unde, inspirată de piloţii din Primul Război Mondial, a hotărât că vrea la rândul ei să zboare.
Din cauza genului, şi mai ales a rasei, Bessie Coleman s-a confruntat cu refuzurile şcolilor de aviaţie din Statele Unite, de aceea ea a călătorit în Franţa. Acolo ea a reuşit să îşi obţină licenţă internaţională de zbor în 1921.
La reîntoarcerea în America, ea a participat la spectacole de aviaţie, unde a primit numele de „Queen Bees”, ca urmare a cascadoriilor spectaculoase pe care le executa. Din păcate, din cauza unor defecţiuni ale avionului pe care îl pilota, Bessie a murit ca urmare a unui accident aviatic în anul 1926, înaintea unui spectacol din Florida.
Helen s-a născut în Cleveland, statul Ohio, iar la vârsta de 18 ani ea s-a alăturat unei trupe de spectacol specializată în Vestul Sălbatic, unde a deprins mare parte din abilităţile care mai târziu o vor face prima femei cascador de la Hollywood.
Până la apariţia Helenei Gibson, bărbaţi travestiţi erau cei care efectuau diferitele cascadorii care implicau femei în filme. Iniţial, ea şi-a început cariera ca dublură pentru cascadorii pentru Helen Holmes, în serialul „Hazards of Helen”, pe care ulterior a înlocuit-o în serial.
În jurul anului 1916, tânăra Agnes Micek şi-a părăsit familia din Kansas pentru a se alătura unui circ ambulant. Acolo ea şi-a început cariera în cascadorii sub numele de Lillian La France, conducând motociclete în atracţia numită „Zidul Morţii”.
Această structură, un dom în care motocicletele pot merge pe pereţii acestuia atunci când ating viteaza optimă, a fost şi locul care i-a adus faima. În 1998, ea a fost subiectul unui documentar, „Advice to Adventurous Girls”.
La vârsta de 14 ani, Rosa Richter, care performa sub numele de scenă „Zazel”, a devenit prima „ghiulea umană”, fiind lansată la o înălţime între 10 şi 21 de metri (relatările istorice diferă).
De-a lungul vieţii, Rosa Richter a mers pe frânghie, a făcut acrobaţii la mare înălţime şi chiar a cântat în spectacolele circului P.T. Barnum. Cariera ei a luat sfârşit în mod dramatic în anul 1891, atunci când a căzut şi şi-a fracturat coloana vertebrală.
În anii ’70, ea şi-a început cariera ca dublură la Hollywood, cele mai cunoscute roluri ale ei fiind în Wonder Woman şi The Bionic Woman.
În anul 1976, Kitty a atins un nou record de viteză pentru femei cu ajutorul unui vehicul cu trei roţi în deşertul Alvord din Oregon. Ea şi-a exprimat dorinţa de a depăşi şi recordul general de viteză, dar, din cauza faptului că compania care construise vehiculul semnase deja cu un cascador bărbat, a fost împiedicată.
A murit în anul 2018, la vârsta de 72 de ani, fiind cunoscută în continuare ca cea mai rapidă femeie.
Născută Shirley Roque, în Schenectady, New York, ea s-a arătat interesată de noul sport din adolescenţă.
La început, asociaţia naţională care coordona şi acredita toate evenimentele de dragracing a făcut tot posibilul să îi interzică accesul în cursele profesioniste, fapt care nu a împiedicat-o să participe şi să câştige competiţiile de amatori. A ajuns, într-un final, să participe la competiţiile din categoria „Top Gas” începând cu anul 1968.
De-a lungul carierei a suferit mai multe accidente, printre care câteva incendii ale motorului şi chiar un impact cu un zid la viteză mare, dar a reuşit să câştige 18 curse până în anul 1989. A decis să se retragă în anul 2003, după patru decenii de competiţie.
Născută şi crescută în California, Debbie Evans a început să conducă motociclete de la vârsta de şase ani, iar atunci când a ajuns la 19 ani a primit un rol în filmul „DeathSport” (1978). Din acel moment ea a apărut în peste 200 de filme şi seriale.
Cel mai cunoscut rol pentru publicul larg al acestei cascadoare a fost în franciza „Fast and Furious”, unde a realizat o serie de cascadorii pentru Michelle Rodriguez. Una dincele mai importante scene unde Debbie a apărut fiind momentul când o Honda Civic se strecoară pe sub un camion în mişcare.
Citeşte şi: